2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimii pacienți au beneficiat de hemodiafiltrare la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

Primii pacienți au beneficiat de hemodiafiltrare la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a fost dotat, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, cu un aparat de hemodiafiltrare, aparat cu care se poate efectua și plasmafereză, hemodializă, hemofiltrare veno-venoasă continuă. Acesta a fost achiziționat pentru Secția ATI II din locația „Tudor Vladimirescu” a unității sanitare cu paturi.

În ultimele luni, mai mulți medici cu specialitatea terapie intensivă și asistenți medicali încadrați în secția ATI au participat la cursuri de formare profesională în cadrul Proiectului Extravital – implementarea în activitatea curentă a secțiilor de ATI din România a metodelor moderne de „Suport Vital Extracorporeal al funcțiilor cardio-pulmonară, renală și hepatică”. Proiectul Extravital s-a desfășurat la Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara și la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. CC Iliescu” București.

„Proiectul Extravital a avut drept scop instruirea teoretică și practică a medicilor și asistenților din ATI în tehnicile moderne de suport extracorporeal: renal, cardio-pulmonar și hepatic (hemodializă și hemofiltrare veno-venoasă continuă, ECMO, plasmafereză). Implementarea în activitatea curentă a secțiilor de Anestezie Terapie Intensivă a metodelor moderne de suport vital extracorporeal a dovedit scăderea mortalității la pacientul critic în mod semnificativ. De aceste metode de tratament vor beneficia pacienții în stare extrem de gravă (șoc septic sever cu disfuncție multiplă organică). Aceste metode de tratament vor îmbunătăți mult calitatea actului medical, acordând o șansă în plus la viață pacienților cu stare extrem de gravă”, a transmis medicul Virginia Armega, medic specialist ATI.

Primii pacienți au beneficiat de hemodiafiltrare în luna august

La Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, doi pacienți care aveau grave probleme de sănătate, au beneficiat în cursul lunii august/început de septembrie de hemodiafiltrare.

În cazul pacienților cu insuficiență renală cronică se aplică tratamentul prin hemodializă, dar în patologiile acute sunt necesare metode de substituție renală mult mai avansate. Prin hemodiafiltare, funcția renală poate fi restabilită și îmbunătățită. Rinichii celor doi pacienți nu mai funcționau la capacitate maximă; așa cum se știe, rolul rinichilor este de a curăța sângele și menține echilibrele chimice ale acestuia.

Hemodiafiltrarea sau procesul de epurare extracorporală a sângelui este o metodă de tratament a insuficienței renale acute care se utilizează doar în secțiile ATI la pacientul critic, în șocuri toxico-septice. Hemodializa este cea mai frecventă formă de dializă utilizată în tratamentul insuficienței renale, dar, deși procesul de hemodializă s-a îmbunătățit de-a lungul anilor, nu este bun la eliminarea moleculelor mai mari din sânge. Hemodiafiltrarea este o tehnologie mai nouă care poate elimina moleculele mai mari, scrie 360medical.ro, care a publicat un studiu potrivit căruia hemodiafiltrarea scade cu 23% riscul de deces.
Până să existe acest aparat la SJU Târgu Jiu, pacienții în stare gravă erau transferați în clinici universitare din Craiova, București, Timișoara etc.

Citește și: O elevă de 17 ani a născut acasă și și-a aruncat bebelușul la toaletă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS