6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMituri și mistere meteo - De ce nu putem spune dacă va fi zăpadă de Crăciun în 2023, dar putem estima cum se va schimba clima României spre 2100

Mituri și mistere meteo – De ce nu putem spune dacă va fi zăpadă de Crăciun în 2023, dar putem estima cum se va schimba clima României spre 2100

Prognozele meteo nu sunt perfecte, au devenit tot mai exacte în ultimii ani, dar este bine să le cunoaștem limitele. Cu cât timp înainte chiar putem ști cum este vremea într-un anumit loc. Ce sunt modelele climatice și de ce sunt atât de complicat de realizat? Care sunt cele patru direcții în care ar putea s-o apuce temperatura medie din România către anul 2100?

Prognozele meteo au și ele limite – Cu câte zile înainte chiar putem ști cum va fi vremea?

Zilnic auzim prognoze meteo și mereu ne întrebăm cum va fi vremea mâine sau între ce ore va ploua în oraș? La unele putem răspunde, la altele, mai puțin. Dar foarte multe s-au schimbat în bine din 1960, de când a fost lansat primul satelit meteorologic în SUA care putea să dea informații de bază despre nori.

Datorită sateliților și radarelor s-a îmbunătățit prognoza pe medie durată. Adică pentru 3-5 zile și tot datorită lor sunt posibile aceste prognoze pe termen foarte scurt de tip nowcasting. Ele sunt sunt foarte precise. Dar chiar și așa, prognozele nu ne pot spune că mâine va ploua în București începând cu ora 15.00, spre exemplu.

„Nu putem face acum o prognoză pentru a spune dacă va ninge sau nu de Crăciun. De la cinci zile încolo, și din punct de vedere teoretic, este o limită pentru prognoze. Dacă vorbim despre cum va fi vremea la București pe un interval mai mare de cinci zile ajunge să fie pentru că intervine haosul și devine foarte complicat”, explică fizicianul Bogdan Antonescu, specializat în fenomene extreme. El a vorbit despre clima României și despre cum se va schimba, la un eveniment organizat de asociația ECOTECA.

„Haosul” menționat reprezintă imprevizibilitatea. Asta fiindcă o prognoză este cu atât mai puțin exactă, cu cât este făcută pentru un termen mai îndepărtat. Spre exemplu, în prognozele ANM de până la cinci zile se găsesc valori exacte de temperatură estimate (cum ar fi prognozele pentru câteva orașe din țară).

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: Cum masca Securitatea anchetarea deținuților politic: „Să-i găsim ca borfaşi, ca hoți…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS