9 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai putini brazi pentru Craciun

Mai putini brazi pentru Craciun

Numarul brazilor destinati comercializarii a scazut considerabil. Doar 1.250 de brazi si tot atâtea exemplare de molid vor fi scoase pe piata de catre Directia Silvica Vâlcea. Acest fapt este cauzat de retrocedare a peste 90% din suprafata fondului forestier din zona de munte, pe care il avea in administrare DSV. „Stim ca este un numar modest, dar speram ca si in acest an vor fi pe piata alaturi de noi si cele opt ocoale silvice particulare din judet si alti producatori de rasinoase din Sibiu, Covasna si Harghita.


Acestia au posibilitatea de a completa oferta pomilor de Craciun si speram ca in acest fel sa fie acoperit necesarul de pomi de iarna, astfel incât populatia sa nu mai recurga la sustragerea ilegala de brazi si molizi“, a declarat Ion Oprescu, seful biroului Marketing si Productie din cadrul DSV. Judetele mentionate dispun de un efectiv mai mare de brad si molid in pasunile impadurite natural. Anual este taiata o cantitate mare de astfel de pomi pentru a elibera pasunile, iar partea buna este ca se si regenereaza mai repede, spre deosebire de zona judetului Vâlcea, unde sunt necesari cel putin 20 de ani. Silvicultorii spera, de asemenea, intr-o schimbare de mentalitate a românului care se gândeste numai la câstigul propriu, devastând padurile de rasinoase in aceasta perioada.


DSV vrea ca in viitorul apropiat sa adopte metode mai rezonabile pentru ca doritorii sa aiba in casa pom de iarna fara ca padurea sa sufere pierderi. „Vom incerca sa oferim spre inchiriere brazi de diferite dimensiuni care nu vor fi taiati, ci plantati in vase speciale. Vom stabili un pret in functie de dimensiune, pe care solicitantul il va plati atunci când va lua pomul. Daca il va aduce inapoi la data stabilita, 90% din suma platita ii va fi inapoiata, iar 10% va reprezenta taxa de inchiriere“, a spus Oprescu. In tarile occidentale se practica de mult servicii de acest fel. Au copiat modelul si câteva florarii de la noi din tara, dar majoritatea românilor recurg la metoda traditionala, a pomului fara radacina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII