5.9 C
Craiova
miercuri, 4 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFPTR: “În urma dezbaterilor, ministrul Finanțelor a înțeles argumentele celor din Turism în ce privește reforma fiscală”

FPTR: “În urma dezbaterilor, ministrul Finanțelor a înțeles argumentele celor din Turism în ce privește reforma fiscală”

Odiseea “Reformei Fiscale” se apropie de sfârșit. Nu credem că până luni vor exista și alte modificări majore. Cinstit, din păcate, dezbaterile pe seama conținutului acestui important document au avut loc preponderent în spațiul media.

Nu presa este vinovată că a fost “ bombardată” cu documente privind diverse forme ale actului normativ cu antet oficial. Ele au ajuns în posesia jurnaliștilor “pe surse” , bine controlate. Când spunem acest lucru ne referim la anumite măsuri (eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari și acordarea lor în “ bani gheață” pentru cei din sectorul privat, etc) care au fost “ gândite” în “spatele ușilor închise” ale Ministerului Finanțelor.

Tot adevărat este că a existat și o ruptură de comunicare între Palatul Victoria și Finanțe și de aici lucrurile s-au încins peste măsură. Nici dialogul social de la Minister, bazat pe propuneri de modificare, nici cel din comisiile și Plenul Consiliului Economic și Social nu a funcționat la justa valoare. De aici acuze și scandal mediatic bazate pe propuneri în continuă dinamică.

Totuși, după ședința din Consiliul Național Tripartit de la Palatul Victoria, ceva bun sau aproape bun s-a întâmplat. Ministrul Finanțelor, Marcel Ioan Boloș, și-a schimbat atitudinea și modul de lucru. O să mă refer aici la Turism, domeniu pe care îl cunosc. Pur și simplu s-a aplecat asupra documentelor oficiale și a amendamentelor propuse de cei din domeniu.

Atenție, documente oficiale cu analize de impact, și nu dezbateri pe toate canalele media. Acestea nu aveau cum să nu-i atragă atenția ministrului Finanțelor. Mă refer aici la cele elaborate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc, singura federație reprezentativă la nivel de sector de negociere din Turism, membră UGIR, precum și de FIHR sau patronatul HORA .

Deși a dorit același lucru, dar fără să lanseze propuneri oficiale, ANAT a gafat, lansând un comunicat de protest tardiv, lucru care l-a iritat pe ministrul Boloș, reacționând rapid cu aciditate. Dar, lucrurile s-au cam lămurit, în sensul că cei de la Finanțe au preluat o mare parte din amendamentele propuse de partenerii de dialog social.

În Turism, s-a deschis, totuși, o portiță de ultim moment pentru preluarea sau măcar nuanțarea și acelor aflate în suspensie.

Într-o scrisoare adresată ministrului Marcel Ioan Boloș, conducerea FPTR, Președinte Dragoș Răducan, Prim-Vicepreședinte Nicolae Bucovală și Vicepreședinte Nicolae Istrate, este optimistă că Amendamentele la Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung vor fi preluate în documentul final. \

Redăm integral textul scrisorii oficiale a Federației Patronatelor din Turismul Românesc: “Având în vedere că existau informații certe conform cărora Guvernul și Coaliția de guvernare vor testa „piața” operatorilor economici cu privire la diferitele variante de modificări la codul fiscal, Comitetul Director al FPTR a stabilit să intervină formal și informal (fără a fi utilizat antetul FPTR) astfel încât să poată determina justificat acceptarea unor amendamente. Vă informăm că în această perioadă am beneficiat de sprijinul mass-media.

Și după apariția oficială a proiectului de lege în dată de 19.09.2023 au avut loc consultări, în special cu FIHR, patronatele HORA și alte asociații și patronate în vederea armonizării amendamentelor propuuse.

Până în prezent s-au obținut următoarele:

  • menținerea TVA-ului la 9% pentru cele 6 tipuri de cazare și servicii de alimentație publică,
  • posibilitatea optării între impozitul pe profit 16% sau impozitul pe venit 3% (noi am solicitat 2%),
  • menținerea voucherelor de vacanță pentru personalul bugetar cu excepția celor cu un salariu net de peste 8.000 lei (noi am solicitat 10.000 lei și plata să nu se efectueze cash).

Până în prezent nu s-au soluționat următoarele propuneri:

  • tichetele de masă să nu poată fi plătite cash,
  • să nu se majoreze TVA-ul pentru transportul turistic (Mocănița, transportul pe cablu, etc),
  • menținerea TVA-ului de 9% pentru produsele alimentare bio și eco.

De asemenea considerăm util:

  • majorarea plafonului pentru plățile cash la recepție, de la 1000 lei la 5000 lei,
  • impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice cu caracter sezonier se reduce, prin hotărâre a consiliului local, după cum urmează:

a) cu 50%, în cazul celor utilizate pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic. Reducerea prevăzută se va aplica condiționat pentru clădirile aflate în stațiunile turistice de pe litoralul Mării Negre , în baza autorizațiilor de funcționare pe întreagă perioada de sezon estival, respectiv 1 mai – 30 septembrie,

b) cu 25%, în cazul celor utilizate pe o durată de cel mult 270 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic. Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită condiţia.

În seara zilei de 20 sept 2023 s-a luat act de comunicatul, total nejustificat, emis de ANAT (anexat) și de reacția firească, dar deosebit de blândă, a Ministrului Finanțelor, domnul Marcel-Ioan Boloș.

FPTR a solicitat prin adresa nr. 1955/22.09.2023 domnului Ministru al Finanțelor Marcel-Ioan Boloș și domnului Alin Chițu, Secretar de Stat, dispunerea analizării amendamentelor propuse în Anexă.

Aceeași solicitare a fost transmisă prin adresa nr 1956/22.09.2023 către domnul Prim-Ministru Ion-Marcel CIOLACU și către Cancelaria Prim-Ministrului.

De asemeni, prin adresa nr 1957//22.09.2023 a fost informat și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, domnul Ștefan- Radu OPREA.

În funcție de evoluția discuțiilor vă vom informa luni 25.09.2023 dacă solicităm șefilor grupurilor parlamentare susținerea unor amendamente.”

PS: Avem informația că în prezent, la solicitarea a multor agenți economici din turism, Prim -Vicepreședintele FPTR, Nicolae Bucovală, conduce o echipă de specialiști care doresc să propună completarea legislației în domeniu, astfel încât să se introducă o taxă specială pentru promovarea turismului care să fie virată direct către Organizația de Management a Destinației Centrală. Taxa ar urma să fie colectată de agențiile de turism și plătită de toți turiștii români care își fac vacanțele în străinătate. Rolul acestei taxe este de a asigura fonduri pentru promovarea eficientă a turismului românesc.

Ştefan Rădeanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS