Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, că Guvernul majorează cu 10% salariul minim general, de la 3.000 la 3.300 de lei brut pe lună.
Premierul a mai spus din calculele prezentate de Ministrul Finanţelor, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea şi că nu este de acord cu acest lucru. Premierul a decis să scoată de pe ordinea de zi Ordonanţa care vizează aceste categorii.
”Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim. Ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.
Potrivit lui Ciolacu, ”calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea”.
”Eu nu sunt de acord cu acest lucru! Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a mai spus premierul Ciolacu.
Se suplimentează bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
În ședința de Guvern s-a aprobaat aprobat și un memorandum prin care se suplimentează bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. „Acest fapt va permite acoperirea cheltuielilor cu medicii de familie plus diferențele de cost la programele naționale și medicamente. Trebuie să facem asta, mai ales că, începând din 1 iulie, a existat o creștere a numărului de servicii medicale decontate“, a precizat premierul.
Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța
Premierul Ciolacu a declarat că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, lucrează în continuare, la viteză maximă, la un proiect esențial. Este vorba despre modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța. „Astăzi aprobăm declanșarea procedurii de expropriere. Acest fapt va permite primelor două etape la aceste lucrări majore de infrastructură feroviară pentru ca Portul Constanța să-și consolideze rolul strategic, mai ales în privința exporturilor de cereale“.
Realizarea unor conducte de gaze în Olt, Mehedinți, Timiș și Bihor
Pe ordinea de zi sunt mai multe hotărâri legate de realizarea unor conducte de gaze. Sunt patru asemenea proiecte de interes național, în Olt, Mehedinți, Timiș și Bihor. „Aceste gazoducte sunt esențiale și trebuie finalizate în așa fel încât, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră să putem duce gazul românesc în cât mai multe comunități ale țării.
Vreau să vă anunț de pe acum că luni vom avea o ședință extraordinară de Guvern pentru a rezolva situația de la Complexul Energetic Hunedoara. Este vorba de a proteja locurile de muncă a celor 2.000 de angajați. Mâine mă voi mă voi duce personal acolo pentru a-i asigura pe oameni că își pot continua activitatea. Își vor primi salariile în continuare pentru munca depusă“, a spus Marcel Ciolacu.
Citește și: Cei doi profesori traficanți de droguri, arestați pentru 30 de zile