1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDeschiderea anului universitar la Craiova, marcată de discursuri pestriţe

Deschiderea anului universitar la Craiova, marcată de discursuri pestriţe

Ceremonia oficială de deschidere a noului an academic a fost marcată luni, la Universitatea din Craiova, prin tradiţionalele discursuri ale conducerii şi ale reprezentanţilor autorităţilor. În Aula Magna, în faţa numeroaselor cadre didactice şi a ceva mai puţini studenţi, rectorul instituţiei de învăţământ, primarul, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj au transmis mesaje variate, unite însă de firul roşu al optimismului firesc al unui asemenea prilej. S-a vorbit despre investiţii, despre prestigiu, despre standarde înalte, despre planuri pentru continua dezvoltare a regiunii şi pentru păstrarea materiei cenuşii în carcasa craniană a Olteniei. Să nu se mai plece, pentru că „la Craiova, Slavă Domnului, avem tot ce ne trebuie”, vorba prefectului.

Cel dintâi a luat cuvântul Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova, care i-a asigurat pe studenţi că au ales o instituţie de învăţământ performantă, unde s-a investit constant de-a lungul anilor în îmbunătăţirea condiţiilor de studiu şi în programele de cercetare. O instituţie conectată la schimbări, care se adaptează cerinţelor de pe piaţa muncii şi care colaborează îndeaproape cu cei peste 250 de parteneri economici şi cu autorităţile întru propăşire.

Într-un discurs exhaustiv, acesta a făcut referire la o serie de investiţii, proiecte finanţate prin fonduri europene, parteneriate cu administraţia locală şi centrală, a vorbit despre aderenţa UCV la consorţii şi alianţe naţionale şi internaţionale şi despre prezenţa instituţiei în clasamente internaţionale. 

Universitatea din Craiova are în plan construirea unui bazin de înot

Rectorul UCV a destănuit, în cadrul discursului său, că una dintre dorinţele conducerii este aceea de a construi în viitor un bazin de înot de care să se bucure atât studenţii, cât şi cadrele didactice. 

Spînu a punctat, de asemenea, creşterea atractivităţii Universităţii din Craiova în rândul studenţilor străini, o dovadă în plus că instituţia oferă „educaţie academică de cel mai înalt nivel”.

Peste 300 de studenţi străini îşi vor începe pregătirea academică la UCV în anul universitar 2023-2024, a menţionat rectorul instituţiei.  

Lia Olguţa Vasilescu lansează o provocare către studenţi

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a construit discursul chiar în jurul ideii de transformare a Universităţii într-un magnet pentru tineri, astfel încât aceasta să crească în acelaşi ritm cu oraşul. Şi, pentru că sondajele de opinie în rândul tinerilor este un barometru important pentru administraţia locală, aşa cum edilul a povestit cu alte ocazii, Olguţa Vasilescu a ridicat mingea la fileul studenţilor de la Sociologie, provocându-i pe aceştia să se ocupe de sondat terenul în locul primăriei.

Aceasta a amintit rezultatele sondajelor în rândul elevilor de clasa a XII-a, pe care municipalitatea i-a întrebat ce ar putea face ca să îi păstreze în oraş. În topul răspunsurilor s-au aflat transportulpublic şi infrastructura de calitate, dar şi o viaţă socială mai activă, prin festivaluri de genul Untold, motivul pentru care Craiova a generat IntenCity. 

„Aş vrea să vă lansez o provocare – pentru studenţii de la sociologie – să faceţi dumneavoastră aceste sondaje trimestriale pe care să ni le puneţi la dispoziţie, în rândul elevilor de clasa a XII-a şi în rândul studenţilor, pe tema aşteptărilor lor de la administraţie. În ce ar trebui să investim, ce parteneriate ar trebui să avem. Avem nevoie de părerea dumnavoastră”.

Olguţa Vasilescu: „Vom avea nevoie de forţă de muncă”

Primarul Craiovei a mai remarcat că numărul de studenţi este mai mare decât a fost anul trecut şi „creşte de la an la an”, ceea ce înseamnă că universitatea „îndeplineşte toate premisele şi că se fac toate eforturile pentru atragerea studenţilor aici, în acest oraş, aşa cum şi noi ne dorim să facem toate eforturile pentru a-i păstra în acest oraş”.

Apoi a menţionat importanţa formării de profesionişti care să acopere lacunele de pe piaţa muncii din oraş.

„Dezvoltăm parcurile industriale, să putem atrage cât mai multă forţă de muncă, pe lângă investitorii care vin. Vom avea nevoie de forţă de muncă. În Craiova şomajul este 0,7%. Asta înseamnă că avem nevoie să atragem din afara oraşului specialişti. Remarcăm cu toţii absenţa inginerilor, a celor din agricultură… a IT-iştilor, pentru că ne dorim să devenim un pol de dezvoltare IT”, a  declarat edilul.

Campus de 21 de milioane de euro la Craiova

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a fost în asentimentul primarului, subliniind, la rându-i, că o universitate puternică aduce cu sine dezvoltarea, pentru că „poate să creeze resursa umană specializată – cea mai importantă resursă”.  Vasile a menţionat parteneriatul „extraordinar” cu UCV, cu care autorităţile au „un limbaj comun pentru dezvoltarea judeţului şi a zonei”. 

„Ne dorim ca din acest judeţ şi din acest oraş să nu se mai plece. Doar să se vină”, a spus Cosmin Vasile, care a vorbit, cu prilejul deschiderii anului academic, şi despre un proiect important derulat de CJ Dolj în domeniul educaţiei: un campus pentru învăţământul dual în zona Aeroportului, de două hectare, în valoare de 21 milioane euro. „Construim laboratoare, ateliere, pentru învăţământul profesional, dar şi pentru viitorii studenţi, pe diverse domenii – aeronautică, inginerie electrică, industrie alimentară. Suntem singurii în Oltenia şi printre primii 8 în ţară care vor dezvolta un campus de acest nivel, atât pentru elevii şi studenţii care vor avea unde să vină să înveţe şi să se perfecţioneze”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean.

Dan Diaconu, scurt şi motivaţional

Mai scurt şi mai puţin concentrat spre probleme concrete a fost prefectul Dan Diaconu, care s-a aplecat, în schimb, către mesaje motivaţionale, desprinse parcă din înţelepciunea lui Osho.

„Profitaţi să învăţaţi acum ceea ce vă place. Vă garantez că fără muncă multă şi o educaţie bună, şansele de reuşită în orice v-aţi propune în viaţă sunt reduse. Să nu vă fie teamă să întrebaţi, să cereţi ajutor şi oricât v-ar fi de greu, să nu renunţaţi. Domnilor profesori, aveţi mare responabilitate să îi inspiraţi pe studenţi, să îi sprijiniţi să înveţe şi să rămână angrenaţi”, a transmis hotărât şi apăsat prefectul Doljului. 

Acesta a încheiat, apoi, cu aceeaşi siguranţă: „Responsabilitatea noastră, ca autorităţi, este să menţinem standarde ridicate, să susţinem profesorii şi să investim pentru a le acorda atât lor, cât şi studenţilor, oportunităţile pe care le merită. Şi, Slavă Domnului, la Craiova avem tot ce ne trebuie”.

Citește și: Împotriva normelor şi a pietonilor. Lărgirea străzii Henri Coandă înghesuie 4 benzi în 12 metri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS