1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDeclanşat timpuriu, diabetul zaharat scade speranţa de viaţă chiar şi cu 14 ani

Declanşat timpuriu, diabetul zaharat scade speranţa de viaţă chiar şi cu 14 ani

Diabetul zaharat de tip 2 declanşat la vârste tinere ar putea duce la o scurtare a duratei de viaţă. Este concluzia unui studiu recent desfăşurat de Universitatea din Cambridge.

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 înainte de vârsta de 30 de ani pot avea o speranţă de viaţă chiar şi cu 14 ani mai mică decât o persoană obișnuită.

Potrivit studiului citat de publicaţia 360medical, cu cât o persoană este diagnosticată mai devreme cu această afecțiune, cu atât mai semnificativă este scăderea speranței de viață a acesteia.

Diabetul de tip 2, diagnosticat la vârste din ce în ce mai tinere

Publicat în numărul din octombrie al revistei The Lancet Diabetes & Endocrinology, studiul subliniază nevoia urgentă de intervenții pentru a preveni sau întârzia apariția diabetului.

Creșterea numărului de cazuri de diabet zaharat de tip 2 la nivel mondial este atribuită creșterii nivelului de obezitate, obiceiurilor alimentare proaste și creșterii sedentarismului.
În 2021, estimările au preconizat că aproximativ 537 de milioane de adulți la nivel global aveau diabet. O parte tot mai mare dintre aceste cazuri au fost diagnosticate la vârste din ce în ce mai tinere.
Diabetul zaharat de tip 2 sporește riscul pentru mai multe probleme de sănătate, inclusiv Infarctul miocardic (atac de cord), AVC (accident vasculare cerebrale), afecțiuni renale și cancer.

Cu cât diabetul se declanşează mai devreme, cu atât scade speranţa de viaţă

Studii anterioare sugerează că adulții cu diabet zaharat de tip 2 trăiesc, în medie, cu aproximativ șase ani mai puțin decât cei care nu suferă de această afecțiune.
Însă, măsura în care speranța de viață se reduce în funcție de vârsta de diagnosticare a rămas incertă.

Pentru a aprofunda acest aspect, cercetătorii au analizat datele din două studii internaționale semnificative: Emerging Risk Factors Collaboration și UK Biobank, care au implicat aproximativ 1,5 milioane de participanți.
Aceștia au ajuns la concluzia că, cu cât vârsta de diagnosticare a diabetului zaharat de tip 2 este mai timpurie, cu atât mai pronunțată este reducerea speranței de viață.
În medie, fiecare diagnosticare mai timpurie cu 10 ani mai devreme a dus la o scădere de aproximativ patru ani a speranței de viață.

Ce arată datele studiului

Pe baza datelor din Statele Unite, echipa a estimat că persoanele diagnosticate cu diabet la vârstele de 30, 40 și 50 de ani au avut o speranță de viață redusă cu aproximativ 14, 10 și, respectiv, șase ani, în comparație cu cele care nu aveau această boală.
Aceste cifre s-au dovedit a fi ușor mai mari în cazul femeilor, și anume 16, 11 și, respectiv, șapte ani, în comparație cu bărbații, care au înregistrat scurtarea vieții cu 14, nouă și cinci ani.
În comparație cu datele din Uniunea Europeană (UE), constatările au fost consecvente.
Europenii diagnosticați la vârstele de 30, 40 și 50 de ani au avut o speranță de viață redusă cu aproximativ 19, nouă și, respectiv, cinci ani.

Societatea ar trebui să adopte schimbări care să contribuie la prevenţia bolii

Dr. Stephen Kaptoge susține că ar putea fi demarate schimbări în societate pentru a preveni sau întârzia diabetul la adulți.
„Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit dacă cei care prezintă cel mai mare risc pot fi identificați și li se poate oferi sprijin – fie că este vorba schimbări de comportament sau de a li se oferi medicamente pentru a le reduce riscul”, spune dr. Kaptoge.

Potrivit acestuia, ar putea exista schimbări structurale „pe care noi, ca societate, ar trebui să le urmărim, inclusiv în ceea ce privește producția de alimente, schimbări în mediul construit pentru a încuraja mai multă activitate fizică și așa mai departe”, aprecizat la rândul său dr. Kaptoge.

Având în vedere impactul pe care diabetul zaharat de tip 2 îl va avea asupra vieții oamenilor, prevenirea – sau cel puțin întârzierea apariției – acestei afecțiuni ar trebui să fie o prioritate urgentă, a mai adăugat specialistul.

Diabetul cauzează „decese vasculare”

Echipa de cercetare a constatat că reducerea speranței de viață la persoanele cu diabet s-a datorat în principal „deceselor vasculare” – cele legate de infarctul miocardic, AVC și anevrisme.
Alte complicații, cum ar fi cancerul, au contribuit, de asemenea, la scăderea speranței de viață.

„Descoperirile noastre susțin ideea că, cu cât un individ este mai tânăr atunci când dezvoltă diabet de tip 2, cu atât mai multe daune se acumulează în corpul său din cauza metabolismului afectat”, adaugă profesorul Naveed Sattar de la Institutul de Științe Cardiovasculare și Medicale al Universității din Glasgow.
Potrivit specialistului, constatările sugerează, de asemenea, că depistarea precoce a diabetului prin screening, urmată de un control intensiv al glucozei, ar putea ajuta la prevenirea complicațiilor pe termen lung ale acestei afecțiuni.

Citeşte şi: Bărbatul atacat de urs la Horezu, internat în stare gravă la Craiova. Ce spun medicii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS