Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Gorj, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, organizează în perioada 10-12 noiembrie a XXXI-a ediție a Festivalului Național de Umor și Caricatură „Ion Cănăvoiu”.
Parteneri sunt:
- Asociația Națională a Caricaturiștilor din România,
- Cenaclul „HOHOTE” Târgu Jiu,
- Consiliul Local și Primăria Runcu,
- Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”,
- Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.
Festivalul îl omagiază pe Ion Cănăvoiu (1939 – 1992), născut în satul Runcu, judetul Gorj, poet, prozator, traducător și epigramist. În perioada studenției la Facultatea de Litere din București, Ion Cănăvoiu a debutat cu poezie. A inițiat editarea unei publicații de satiră și umor, revistă la care era director, finanțator, editor, redactor și chiar difuzor. S-a stins din viață la 22 octombrie 1992 la Târgu Jiu
Premii mari
Din dorința de a continua tradiția unui festival de creație umoristică al cărui impact național a fost dovedit în cele 30 ediții desfășurate până acum, pentru ediția din acest an organizatorii vin cu unele din cele mai mari premii acordate la un festival de umor din țară(peste 10.000 de lei), dar și cu o structură nouă. Unul dintre punctele forte este constiutit de faptul că festivalul reuşeşte să aducă la Târgu Jiu nume de cel mai înalt nivel în domeniu, atât ca participanţi, cât şi ca juriu, ceea ce permite accesul publicului la cele mai bune creaţii literar-umoristice.
În cadrul acestei ediții vor fi editate revista Hazul, revista Ceașca de Cafea și catalogul expoziției de caricatură. Membrii juriului local sunt:
- Grigore Dobreanu,
- Nicolae Dragoș,
- Ion Popescu Brădiceni.
Membrii juriului național sunt: Petru Ioan Gârda, Janet Nică, Grigore Dobreanu. Președintele juriului este Nicolae Dragoș. Invitați în festival sunt caricaturiștii: Marian Avramescu, Cristinel Vecerda și Gabriel Rusu.
Pentru umoriști profesioniști și neprofesioniști
Manifestarea este deschisă umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită minimă sau maximă de vârstă, cu următoarele secțiuni: concurs de volum, concurs de epigramă, concurs de fabule/poezie umoristică. Vor fi premiate cele mai bune cărți de umor ale anului și vor fi acordate premii și la categoriile anunțate. Lucrările vor fi transmise:
- online până la data de 25 octombrie pe adresa de email: [email protected],
- 3 exemplare în format clasic, pe adresa: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, 210135 Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, județul Gorj, cod poștal: 210135, cu mențiunea “Pentru Festivalul Național «Ion Cănăvoiu»”.
În cazul în care lucrările vor fi trimise online, secretul corespondenței nu va mai fi posibil, ca urmare concurenții sunt rugați să accepte ca pe antetul lucrărilor să înscrie un moto, iar numele și datele de contact să fie menționate în clar pe o pagină imediat următoare paginilor de concurs, exprimând pentru aceasta acordul în scris la finalul lucrărilor. Festivitatea de premiere a Festivalului va avea loc în data de 12 noiembrie, în satul Bâlta, comuna Runcu, locul unde s-a născut epigramistul Ion Cănăvoiu.
Citește și: 9 stații pentru reîncărcare vehicule electrice vor fi montate în Baia de Fier și Rânca