4 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Armata israeliană a atacat teritoriul libanez

(VIDEO) Armata israeliană a atacat teritoriul libanez

-

Temerile de război cu Israelul cresc în Liban după un schimb de rachete. Armata israeliană a atacat teritoriul libanez. Cel puțin trei membri Hezbollah, un ofițer superior israelian și doi luptători palestinieni, au fost uciși în luptele transfrontaliere.
În Liban, oamenii nu sunt străini de conflict.

„Dacă trebuie să fie un război, atunci va fi un război. Știi prin câte războaie am trecut de când sunt eu în viață? Ne-am obișnuit cu asta”, a declarat Ahmed Ali, de 55 de ani, pentru Al Jazeera, la un centru de transport din capitala Libanului, Beirut.
Libanul a trecut printr-un război civil devastator, un conflict cu Israelul, lupte interne între facțiuni armate și răspândirea războiului din Siria vecină.

Dar de când gruparea palestiniană Hamas a lansat sâmbătă o operațiune fără precedent împotriva Israelului, locuitorii din Liban au privit cu îngrijorare.

Micuța țară din Levant, cu doar 6 milioane de locuitori – deja stăpânită de o criză economică istorică – se află în pragul conflictului în urma unei creșteri a violenței transfrontaliere cu Israelul.

Libanezii fug din calea războiului

Luni, bombardamentele israeliene au ucis trei membri ai grupării șiite libaneze Hezbollah, potrivit unui comunicat al organizației susținute de Iran. Un adjunct al comandantului israelian și doi luptători palestinieni în sudul Libanului au fost, de asemenea, uciși.

A doua zi, Hezbollah a tras o rachetă ghidată asupra unui vehicul militar israelian. Israelul a ripostat lovind un post de observare Hezbollah care aparține grupului armat șiit.

Escaladarea violenței a forțat sute de libanezi să rămână în casele lor sau să fugă spre suburbiile de sud ale Beirutului. „Majoritatea vecinilor rudelor mele au fugit cu toții din casele lor din precauție”, a declarat pentru Al Jazeera, Zein Abdeen, de 21 de ani. „Cei cu copii mici au plecat imediat, dar tinerii care trăiau singuri au rămas în urmă. Nu le este frică.”

Un alt impas?

În vara lui 2006, Hezbollah a capturat doi soldați israelieni cu scopul de a încheia un acord de schimb de prizonieri cu Israelul. Cu toate acestea, Israelul a răspuns bombardând casa liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, determinând un război de 34 de zile.
Conflictul s-a încheiat într-un impas, iar costul uman a fost mare: aproximativ 1.100 de libanezi și 165 de israelieni au fost uciși.

Războiul i-a dat Hezbollah o reputație uriașă în întreaga lume arabă. Hezbollah și-a sărbătorit capacitatea de a rezista unui asalt israelian complet.

80% din populația Libanului trăiește sub pragul sărăciei

Confruntați cu o criză financiară acută de ani de zile, libanezii se tem că țara nu va putea să-și revină dintr-un alt război total cu Israelul. Aproximativ 80% din populația Libanului trăiește sub pragul sărăciei.
„Palestinienii ar trebui să fie liberi. Nu ar trebui torturați”, a spus un creștin libanez care s-a identificat drept Abu George. „Dar ar trebui să-i sprijinim diplomatic, nu militar”.

După devastarea infrastructurii Libanului în războiul din 2006, mai multe state din Golf au donat sume mari de bani pentru a reface țara. Arabia Saudită a promis un pachet de ajutor de 500 de milioane de dolari și a depus 1 miliard de dolari în banca centrală a Libanului.

Aceleași țări din Golf și-au retras o mare parte din sprijinul acordat Libanului în ultimii ani, supărați de legăturile Hezbollah cu Iranul. Mulți libanezi se tem că nu vor mai primi sprijin.

„Mi-e teamă de posibilitatea ca noi să fim în război. În trecut, au existat oameni care să ajute Libanul. Dar acum, cine ne va ajuta?” întrebă Abu George.

Citeşte şi: ANI: O judecătoare are o avere nejustificată de peste 6 milioane de euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:18

(VIDEO) Două maşini, implicate într-un accident în apropiere de...

Două mașini au fost implicate, marţi după-amiază, într-un accident...

ȘTIRI GdS