Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează miercuri, 25 octombrie, o serie de evenimente cultural-artistice pentru a marca împlinirea a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului sculptural realizat de Constantin Brâncuși, la Târgu Jiu.
Manifestările vor debuta de la ora 18.30 cu vernisajul expoziției intercontinentale „Impresii culturale”, ce cuprinde lucrări de artă plastică semnate de 100 de artiști din 100 de țări și 6 continente. Expoziția este curatoriată de Ștefan Balog, artist plastic, președintele Fundației „Inter-Art” Aiud. La ora 19.00, în sala de la demisol, va fi vernisată expoziția de sculptură „Ipostaze” a sculptorului Gheorghe Munteanu. Seara se va încheia cu un „art happening”, intitulat „Genesis”, care va debuta la ora 19.30 și îi are ca protagoniști pe sculptorul Ștefan Balog și pe muzicianul Sergiu Corbu Boldor. Coregrafia momentului aparține Grupului de actori „Skepsis”. Evenimentele se desfășoară în parteneriat cu Fundația „Inter-Art” Aiud, sub egida Ministerului Culturii și sunt coordonate de Denisa Șuță și Zuzu Caratănase.
Ansamblu dedicat eroilor neamului
Potrivit Centrului „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Monumental ridicat la Târgu Jiu între anii 1937-1938 de către Constantin Brâncuși (1876-1957) este singura creație în aer liber a marelui sculptor.
Ansamblul se întinde pe o axă de la vest la est care traversează orașul, pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului . Continuă cu strada Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica „Sfinții Apostoli”. Se termină cu Coloana Fără Sfârșit, din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu.
Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului României, Gheorghe Tătărescu și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”. A fost inaugurat la 27 octombrie 1938. Ansamblul „Calea Eroilor” este monitorizat de Comisia de specialitate a UNESCO, în vederea includerii pe Lista Patrimoniului Mondial, protejat de forul mondial respectiv.
Citeşte şi: Gorj: Sute de persoane depistate cu hepatită în urma unei campanii de testare