0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaMarea Simfonie a lui Schubert la Filarmonica Oltenia

Marea Simfonie a lui Schubert la Filarmonica Oltenia

Marea Simfonie, ultima dintre cele nouă compuse de Franz Schubert, va fi condusă la pupitrul simfonicului craiovean, vineri, de Vincent Gruger. Concertul îmbină excelent latinitatea muzicienilor români cu tenacitatea de dirijor german. Este cea mai amplă și spectaculoasă simfonie a compozitorului romantic, autor a peste 600 de lieduri și a numeroase lucrări scrise în scurta, dar efervescenta sa viață artistică, potrivit Filarmonicii Oltenia.
În program:

  • Filip Lazăr: „Muzică pentru Radio”
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 3 în Mi bemol major pentru corn și orchestră, K. 447
  • Vincent Grüger: Concertul nr. 2 pentru corn și orchestră (primă audiție absolută)
  • Franz Schubert: Simfonia nr. 9 în Do major, D. 944.

”Muzică pentru Radio” de Filip Lazăr

Seara se va deschide la ora 19:00 cu ”Muzică pentru Radio” de Filip Lazăr lucrare de o mare pregnanţă ritmică, strălucitoare, elementele melodice de provenienţă folclorică fiind incluse în versiuni stilizate cu rafinament. Este interesant de amintit că Sala mică a Filarmonicii ”Oltenia” poartă numele muzicianului Filip Lazăr născut în Craiova, membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, preşedinte al Societăţii Muzicale Triton – Paris și laureat al concursului de compoziție „George Enescu” (1924).

Concertul nr. 3 în Mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart

O altă atracție a serii vor fi, cu siguranță, Concertul nr. 3 în Mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart și Concertul nr. 2 (primă audiție absolută) de Vincent Gruger, ambele dedicate cornului, străvechi instrument de chemare la vânătoare. Concertul nr. 2 pentru corn este scris în amintirea tatălui artistului, Nikolaus Grüger – cornist și decan la Conservatorul din München – și dedicat unui fidel colaborator, prof. univ. Petrea Gîscă.

Petrea Gîscă, unul cei mai talentați soliști la corn din ţară, a susţinut peste 80 de recitaluri şi a interpretat 115 concerte cu toate orchestrele simfonice româneşti. A mers în peste 90 de turnee artistice în Germania, Olanda, Spania și multe alte țări. A concertat în prezenţa Papei Paul al II-lea la Castelul Gandolfo (Italia) şi, alături de Filarmonica „Moldova”, la toate ediţiile Festivalului „G. Enescu” (1985 – prezent), precum şi în importante săli de concerte din Europa: Megaro Hall – Atena, Salle Gaveau, Unesco Hall – Paris, Tonhalle – Zürich, Concertgebouw – Amsterdam, Gewandhaus – Leipzig, Schauspielhaus- Berlin.

Citește și: Craiova: Continuă ridicarea autovehiculelor abandonate pe domeniul public

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS