Reprezentanţii furnizorului de căldură al oraşului spun că, până la acest moment nu există solicitări din partea unor instituţii sau din partea populaţiei, pentru furnizarea căldurii. În fiecare an primesc cu prioritate căldură unităţile de învăţământ şi cele spitaliceşti, dar şi asociaţiile de proprietari, dacă acestea fac solicitare către SC Termo Urban.
Deşi în ultima săptămână mercurul a scăzut vertiginos în termometre şi temperatura abia a mai atins pe perioada nopţii 10-11 grade Celsius, craiovenii preferă să tremure de frig în apartamente decât să ceară căldură.
„Nici un locatar nu a venit să ne ceară furnizarea căldurii. În asociaţie avem mai mulţi pensionari şi oamenii se gândesc cu teamă la facturi. Când va fi furnizată căldură în tot oraşul, vom primi şi noi. Dar este totuşi prea devreme“, este de părere preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Calea Bucureşti.
Până la această dată operatorul care furnizează căldură oraşului a făcut doar probele la rece pe reţeaua de distribuţie a agentului termic, iar pentru probele la cald aşteaptă scăderea temperaturilor la 10 grade Celsius.
„În Rovine s-au efectuat probele la rece. Cu toate acestea, oamenii nu solicită deschiderea vanelor. Avem în asociaţie şi persoane vârstnice şi familii cu copii mici, dar nu au cerut. Seara, noaptea, dimineaţa este răcoare, dar este prea devreme. Am înţeles că de săptămâna viitoare se răceşte mai mult, dar până nu se întrunesc condiţiile cu 10 grade, trei nopţi consecutiv cei de la Termo, nu dau căldură. “, a spus preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Rovine.
Persoanele vulnerabile primesc ajutor
În ultimii ani, Termo a sărit peste probele la cald, acestea au coincis cu furnizarea agentului termic secundar către populaţie. Locatarii care doresc să aibă locuinţele încălzite trebuie să ceară în număr cât mai mare asociaţiilor din care fac parte să se deschidă robinetul de la termoficare măcar pe perioada nopţii. Populaţia plăteşte la acest moment 232,64 lei fără TVA/Ggcal. O parte a populaţiei considerată consumator vulnerabil va primi ajutor pentru încălzire din bugetul local, dar şi de la bugetul de stat.
„Începând cu data de 16 octombrie 2023 va derula activitatea de distribuire şi primire a cererilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi şi/sau petrolieri pentru sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024, precum şi a suplimentului pentru energie potrivit Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie şi a Hotărârii Guvernului nr. 1073/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie„, anunţă Direcţia de Asistenţă Socială.
Căldura vine când scade temperatura
Furnizarea agentului termic pentru încălzire va fi făcută în momentul în care temperaturile medii se vor încadra în limitele prevăzute de art. 117 din H.G. nr. 425/20.07.1994, modificat prin H.G. nr. 337/ 16.05.2018, respectiv după „înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20.00-6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10º C sau mai mici.
Anul trecut, Termo Urban Craiova a început probele la cald, din noaptea de 19 spre 20 octombrie. Acţiunea s-a derulat progresiv, având în vedere dimensiunile sistemului de termoficare şi numărul mare al consumatorilor.
Probele la cald s-au desfăşura astfel încât, pe măsură ce temperatura exterioară a scăzut, toţi consumatorii au beneficiat în condiţii normale de furnizarea agentului termic pentru încălzire în regim non stop.