1.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStudiu: Consumul de carne roșie, legat de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2

Studiu: Consumul de carne roșie, legat de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2

Un nou studiu amplu realizat de cercetătorii de la Harvard sugerează că a consuma doar două porții de carne roșie pe săptămână crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață, iar riscul crește și mai mult odată cu un consum mai mare, potrivit studiului publicat joi în American Journal of Clinical Nutrition, scrie CNN.

„Asocierea dintre carnea roșie și diabetul de tip 2 a fost observată la diferite populații din întreaga lume”, a declarat primul autor al studiului, Xiao Gu, cercetător postdoctoral în domeniul nutriției la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Continuăm să consolidăm dovezile existente cu date și tehnici îmbunătățite. Sper că studiul nostru ar putea soluționa dezbaterea cu privire la faptul dacă ar trebui să limităm sau nu consumul de carne roșie din motive de sănătate.”

Aproximativ 462 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de diabet de tip 2

Aproximativ 462 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de diabet de tip 2, o cifră care a crescut rapid, au precizat autorii.

„Prevenirea diabetului este importantă, deoarece această boală este în sine o povară serioasă și, de asemenea, este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și renale, cancer și demență”, a spus Gu.

Consumul de carne roșie a fost asociat cu riscul de diabet de tip 2 în studiile anterioare, dar autorii ultimei cercetări au dorit să le îmbunătățească prin adăugarea de detalii despre modul în care diagnosticele de diabet și biomarkerii aferenți au fost afectați de consumul pe o perioadă lungă de timp.

Autorii au studiat 216.695 de persoane

Autorii au studiat 216.695 de persoane care au participat la Nurses’ Health Study (NHS), Nurses’ Health Study II (NHS 2) și la Health Professionals Follow-up Study (HPFS), toate acestea recrutând participanți între 1976 și 1989. Primele două studii au investigat factorii de risc pentru principalele boli cronice în rândul asistentelor medicale înregistrate de sex feminin din America de Nord, în timp ce ultimul studiu a evaluat aceleași subiecte, dar pentru bărbați.

Participanții și-au raportat starea de sănătate o dată la doi ani

Participanții, majoritatea de culoare albă, aveau în medie 46 de ani la începutul NHS, 36 de ani când a început NHS II și 53 de ani când a fost inițiat HPFS. Toți au fost urmăriți cu până cel târziu în 2017. Participanții și-au raportat starea de sănătate o dată la doi ani prin intermediul unui chestionar. Aportul lor alimentar a fost, de asemenea, măsurat la fiecare doi până la patru ani cu ajutorul unor chestionare care le cereau să raporteze consumul mediu de diferite alimente și băuturi în ultimul an.

Aproape 22.800 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2

La sfârșitul perioadelor de urmărire, aproape 22.800 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2, iar cei care au consumat cel mai mult carne roșie totală au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta boala, comparativ cu persoanele care au mâncat cel mai puțin. Consumul celei mai mari cantități de carne roșie procesată sau neprocesată a fost legat de un risc cu 51% și, respectiv, 40% mai mare de diabet de tip 2.

Ce a inclus carnea procesată

Carnea procesată, conform definiției autorilor, includea cârnați, hot-dog de vită sau de porc, șuncă, sandvișuri cu carne procesată; o porție echivala cu 28 de grame de șuncă sau 45 de grame din celelalte tipuri de carne.

Ce a inclus carnea neprocesată

Carnea neprocesată a inclus hamburgerul slab sau extra slab, hamburgerul obișnuit, carnea de vită, porc sau miel sub formă de sandviș sau mâncare mixtă; și carnea de porc, vită sau miel ca fel principal. Optzeci și cinci de grame de carne de porc, vită sau miel au constituit o porție de carne neprelucrată.

„Rezultatele acestui studiu, care a fost extrem de cuprinzător, au confirmat recomandările actuale privind alimentația pentru limitarea consumului de carne roșie”, a declarat Alice Lichtenstein, profesor Gershoff de Știința și Politica Nutriției și Universitatea Tufts din Boston, prin e-mail. Lichtenstein nu a fost implicată în acest studiu.

Citeşte şi: Medic arestat preventiv pentru că lua salariu fără să vină la serviciu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS