6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum se înmulțesc trandafirii

Cum se înmulțesc trandafirii

Trandafirii sunt printre cele mai îndrăgite flori, grație spectacolului de miresme și culori pe care ni-l oferă cu atât de multă generozitate. Astfel, ei înfrumusețează grădinile și casele oamenilor din cele mai vechi timpuri. Trandafirii sunt ușor de inmultit si de crescut, pentru a te bucura de frumusețea lor pe toata durata sezonului cald, scrie eurounelte.ro.

Trandafirii și înmulțirea

Trandafirul se înmulțește prin semințe sau prin butășire. Dacă înmulțirea prin semințe necesită mai multă răbdare, datorită faptului că semințele trebuie să germineze, urmând apoi să fie plantate în pământ, butașirea este un procedeu mult mai simplu de a obține o plantă frumoasă.

Butașul este o porțiune din tulpină plantei mature. Acesta care poate fi recoltat în diferite etape de creștere, pentru a obține o floare identică cu cea mama. Există trei etape principale de creștere ale trandafirilor, care sunt favorabile recoltării butasilor, respectiv:

Primăvară: Înmulțirea trandafirilor cu ajutorul butasilor de primăvară este cea mai ușoară.  Butașii se taie la sfârșitul primăverii sau la  începutul verii, atunci când tulpinile noi încep să se maturizeze.

Vara: Înmulțirea trandafirilor prin butași se poate face, de asemenea, la sfârșitul verii și la începutul toamnei. Atunci tulpinile noi au ajuns la maturitate. În această etapă tulpinile sunt ferme, iar cele care au avut deja flori pot avea măceșe.

Toamna: Recoltarea butașilor se poate face și la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii. Însă, butășirea în cazul acestora va fi mai anevoioasă. În această etapă tulpinile noi sunt mature și solide, iar obținerea unor rădăcini este mai dificilă de realizat.

Alegerea butașilor de trandafiri

Alegerea unor butași de trandafiri sănătoși este o etapă importantă din butașirea acestor flori. Orientează-te către lăstari lipsiți de dăunători, precum afidele, mucegaiul sau alte tipuri de ciuperci. Lăstarii  care  pot  să  se  înrădăcineze au o culoare verde închis. De asemenea, la locul tăierii se poate observă cu ușurință lemnificarea tulpinii.

Tăierea lăstarilor se face în funcție de numărul de muguri, având grijă că pe fiecare dintre aceștia să existe cel puțîn 3 muguri, de preferat fiind însă să existe câte 5. Taie lăstarul imediat sub primul mugure, dar lasă 2-3 centimetri de tulpină deasupra ultimului mugure.

Chiar și atunci când cumperi lăstarii din magazin, acordă atenție culorii acestora. Așadar, alege-i pe cei care nu prezintă semne de uscare, în nuanțe de verde intens. O bună modalitate pentru a te asigura că lăstarii sunt încă vii este să observi la nivelul ambalajului semne de umezeală, care arată că sunt bine păstrați, în condiții optime de umiditate. 

Metode de butășire a trandafirilor

Butașirea trandafirilor este un proces care include câteva metode ce pot fi cu ușurință puse  în aplicare. Iată trei dintre cele mai simple modalități de înmulțire a acestor flori:

Butașirea trandafirilor cu sticlă de plastic

Una dintre cele mai simple metode de butășire a trandafirilor la finalul verii sau la începutul toamnei se realizează cu ajutorul sticlelor de plastic. După ce ai ales lăstarii potriviți, perfect sănătoși, care prezintă muguri, aceștia se taie oblic atât în partea de jos, cât și în partea de sus, păstrând doar ultimele două frunze din vârf.

Urmează alegerea locului pentru plantarea trandafirilor, care trebuie să fie ferit de razele directe ale soarelui. Solul se sapă și se afânează. Apoi se udă, pentru a dispune de suficientă umiditate, astfel încât butășii să își formeze rădăcini.

După pregătirea solului, se așază butășii în pământ. Se îngropă trei dintre mugurii acestora și se păstrează doar doi muguri afară, alături de cele două frunze netaiate. Odată ce au fost plantați, ei se acoperă cu o sticlă de plastic cu dop, tăiată pe jumătate, care se bagă 1-2 centimetri în pământ.

Dat fiind faptul că această metodă de butășire trandafiri se realizează pe durata sezonului rece, sticlă are rolul de a menține un mediu umed în jurul lastarului, prevenind astfel deshidratarea lui, dar și înghețarea pe durata iernii. Până să scadă temperaturile este necesară udarea butasului, care se face în jurul sticlei, având grijă că pământul să nu fie niciodată complet uscat.

Butașirea trandafirilor prin această metodă se încheie primăvară, la jumătatea lunii aprilie, atunci când vremea este suficient de călduroasă pentru a se scoate sticlă.

Citește întreg articolul pe eurounelte.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS