2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova își face parc fotovoltaic

Primăria Craiova își face parc fotovoltaic

Primăria Craiova vrea să se pună pe economisit și să își facă parc fotovoltaic care să producă electricitate pentru instituțiile publice și pentru iluminatul public. Așa că începe cu o investiție de peste 50.000 de euro pentru studiul de fezabilitate.

Unde vrea să facă primăria parc fotovoltaic

Vin vremuri grele, iar reprezentanții primăriei vor să demonstreze că știu să și economisească, nu doar să arunce cu bani pe distracția din oraș. Așa că au elaborat proiectul „Instalarea unei capacități de producere a energiei pentru autoconsum din surse solare în municipiul Craiova”, iar acum vor să găsească o firmă care să realizeze studiul de fezabilitate al proiectului. Așa că scot din bugetul Craiovei suma de 264.333 de lei, fără TVA, pentru acest SF, iar contractul a fost deja publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

În caietul de sarcini, primăria a specificat și zona din Craiova unde ar trebui să se producă electricitate, cu ajutorul unor panouri fotovoltaice, suficientă pentru ceea ce consumă instituțiile publice, dar și iluminatul stradal. Este vorba despre terenul situat pe Aleea 1 Șimnic, nr. 65A, cu o suprafață de 81.423 de metri pătrați.

Deocamdată, primăria face pasul inițial spre acest proiect și caută firma care să pună la punct un studiu de fezabilitate, pentru a avea toate datele necesare investiției propriu-zise. Firmele interesate să depună o ofertă de preț pentru realizarea SF-ului au posibilitatea să facă acest lucru până pe 26 octombrie.

Primăria ar vrea să nu mai dea bani pentru electricitate

În cadrul contractului, municipalitatea a explicat că, în acest moment, toată cantitatea de energie pe care o consumă clădirile publice și iluminatul public este plătită din banii cetățenilor. „Reducerea costurilor, consumului și creșterea performanței energetice se numărăr printre obiectivele prioritatre ale administrației Municipiului Craiova. La momentul actual, consumul e energie electrică în clădirile publice și sistemul de iluminat stradal sunt suportate în procent de 100% din bugetul local. Proiectul are ca scop construirea și operarea unui parc fotovoltaic pe baza tehnologiei fotovoltaice, pentru clădirile publice și sistemul de iluminat stradal“, se menționează în caietul de sarcini.

În sfârșit, primăria recunoaște că unul dintre principalele motive pentru care a elaborat acest studiu este nevoia de economisire, în contextul crizei actuale. „Proiectul propus răspunde în mod direct și se adresează, în mare măsură, la trei dintre cele mai mari nevoi ale oricărei autorități publice locale din România și nu numai: constrângerile financiare, acutizate în urma izbucnirii situației economico-financiare globale; problema energetică – nevoia unei reale independențe energetice bazată pe surse locale, într-o lume în care presiunea pe resurse devine tot mai mare; preocupările regionale/naționale/europene/globale privind mediul înconjurător și limitarea grabnică a influenței antropice asupra modificărilor climatice. … Municipiul Craiova intenționează să obțină finanțare în cadrul apelurilor deschise din fonduri europene care să acopere în totalitate sau în parte, în funcție de soluția tehnică găsită, necesarul de consum de energie electrică precum și consumul cu sistemul de iluminat public“, a mai menționat primăria în caietul de sarcini.

Care sunt cerințele primăriei

Același document specifică și elementele care ar trebui să facă parte din parcul fotovoltaic. Este vorba despre panouri fotovoltaice, sistem de traking, suporți de staționare cu elevație fixă montați pe sol cu expundere sudică, invertoare trifazate, dulapuri de conexiuni electrice, cabluri și aparate electrice, sistem de comandă și gestionare informatică și contorizare a energiei electrică. De asemenea, municipalitatea a menționat faptul că durata minimă de funcționare a parcului fotovoltaic ar trebui să fie cuprinsă între 20 și 25 de ani. În acest moment, primăria spune că terenul pe care îl pune la dispoziție pentru acest proiect nu are nicio problemă cu vecinătățile și că are deschidere pe Aleea 1 Șimnic.

Firma care va elabora studiul de fezabilitatea va trebui să ofere primăriei toate soluțiile și detaliile tehnice necesare construirii parcului fotovoltaic. Abia apoi municipalitatea va încerca să obțină fonduri europene pentru realizarea proiectului sau, în lipsa acestora, va apela tot la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS