Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat noile prețuri de producție a energiei termice produse în centralele care livrează sistemelor de distribuție centralizată din orașe.
Începând cu luna noiembrie 2023, Societatea Electrocentrale (SE) Craiova a crescut prețul la agentul termic primar. Prin urmare, actualul preț de facturare către populație, în fapt către Termo Urban, de 162,22 de lei exclusiv TVA, creşte la 164,74 de lei exclusiv TVA per gigacalorie. Reprezentanţii SE Craiova spun că mărirea este minoră de doar 1%. Diferenţa este mică, ce-i drept, dar rămâne de văzut dacă această creştere minoră se va regăsi în cele din urmă în preţul de facturare către populaţie.
În fapt, reglementarea preţului de producţie şi de vânzare a agentului termic primar este la mâna ANRE.
Prin Decizia ANRE nr.2480/25.10.2023, Autoritatea a aprobat bonusurilor pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN și preţul reglementat pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie – decembrie 2023 şi în anul 2024 din CET Craiova II aparținând Societății Electrocentrale Craiova S.A. Preţul reglementat de ANRE este pe megawatt (MW), iar costul pe gigacalorie creşte de la 162,22 de lei la 164,74 de lei exclusiv TVA per gigacalorie.
Tariful final pentru energia termică distribuită prin PT-uri se compune din preţul agentului termic primar livrat de SE Craiova şi tarifului de distribuţie perceput de Termo.
Termo nu crește prețul gigacaloriei
La rândul lor, reprezentanţii Termo Urban confirmă că nu vor creşte preţul gigacaloriei. Creşterea de 1% a tarifului perceput de producătorul de agent termic primar nu afectează costurile de distribuţie a agentului termic primar.
Termo vinde acum gigacaloria către populaţia Craiovei la preţul de 232,64 lei fără TVA. Într-adevăr, populația racordată la sistemul centralizat plătește însă prețurile locale, decise de fiecare primărie. Municipalitatea poate fixa un preț local “întreg”, compus din suma celor două componente de mai sus, sau poate acorda subvenții de la bugetul local, pentru ca prețul final plătit de populație să scadă.
Producător şi distribuitor pregătiţi de iarnă
La această dat SE Craiova dispune de un stoc de cărbune suficient pentru a produce şi furniza oraşului căldură şi apă caldă. „Am achiziţionat prin norma internă cărbune energetic tip lignit, concasat cu transport inclus, cantitatea prognozată de 100.000 tone, pentru perioada noiembrie 2023-ianuarie 2024. Valoare estimată este de 13.184.000,00 lei fără TVA”, a mai spus directorul general SE Craiova.
La rândul său distribuitorul de căldură, Termo Urban spune că este pregătit să furnizeze căldură în flux continuu atunci, când condiţiile meteo o impun. La această dată, Termo Urban furnizează căldură doar pe timp de noapte.