12.8 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMa numesc Relu Plotogea si cu stima va salut!

Ma numesc Relu Plotogea si cu stima va salut!

Desi am lucrat in aceeasi „curte“ cu voi si nu voi uita niciodata asta, dati-mi voie sa am o opinie critica la un articol aparut in ziarul de joi, cu privire la niste „cumparaturi“ pe Internet.

L-am citit si nu-mi vine sa-mi cred ochilor. Poate ca dupa citiva ani departe de realitatile romanesti sa nu mai judec eu dupa „standardele locale“, dar ceea ce au facut baietii aia, dincolo de gradul de pregatire, inteligenta, cu ocupatie sau fara, este hotie. Clar si fara dubii. Ca s-au folosit de Internet si nu au folosit o ranga sa sparga un apartament sau n-au subtilizat portofelul cuiva este numai o chestiune de dotare si stil.

Nici macar nu conteaza cum AU FURAT. Fraza „au fost retinuti de politie pentru ca au facut cumparaturi pe Internet“ este o afirmatie falsa.

Ca fapta nu prezinta pericol social si ca pot fi judecati in libertate este cu totul alta poveste. Ca justitia in Romania este departe de a fi impartiala este, de asemenea, adevarat. Dar ceea ce ramine este fapta, adica hotia, dovedita fara doar si poate, pentru ca asa cum au procedat ei, primind marfa „cumparata“ la domiciliu, nici nu aveau cum sa scape. Nici chiar in Romania. Nu sta in picioare nici afirmatia ca n-au stiut ca e ceva ilegal. Absolut aberant. Daca si-au procurat arma, adica softurile, le-au utilizat sa genereze credit card number valabil sint clare premeditarea si intentia de a frauda.

„Opt tineri care navigau pe Internet si din cind in cind faceau cite un popas pentru cumparaturi“. Fraza asta nici macar nu trebuie comentata.

Nu stiu ce sa spun. Pe aici si pe aiurea delictul este trecut in categoria crima si nu cred ca (desi poate codul penal romanesc, sistemul juridic sint depasite) o hotie dovedita nu poate fi pedepsita.

Va intreb care este diferenta intre „Creierul“ & co. si tinerii „cumparatori“ pe Internet? Doar alta generatie, alt stil, alta pregatire, dar acelasi scop, acela de a frauda, de a obtine foloase necuvenite.

Va rog sa-mi iertati tonul critic, dar citind ziarele, inclusiv Gazeta, gasesc din ce in ce mai multe articole ce prezinta cazuri care privite de departe par de domeniul absurdului. Acum cunosc normalitatea si sint fericit ca am avut aceasta ocazie. Imi pare rau s-o spun, dar este motivul principal pentru care am ales sa traiesc printre straini si, o data cu trecerea timpul, realizez ca daca m-as intoarce as fi un strain in propria mea tara.

Va rog sa ma iertati daca am gresit cu ceva, a fost numai o opinie si nu vreau o polemica pe tema asta.

Poate ca voi platiti o polita cuiva sau sistemului judecatoresc local in ansamblu (lucru care cam reiese la citirea printre rinduri), dar argumentele voastre trebuie sa respecte niste principii clare. Hotul este hot. Mare sau mic, tot hot este si fiecare trebuie sa-si primeasca pedeapsa pe masura faptei comise.

Cu stima si al vostru cititor in continuare,

Relu PLOTOGEA – Florida, SUA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS