6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, mai aproape de Spitalul Regional. A fost scoasă la licitaţie prima etapă de lucrări

Craiova, mai aproape de Spitalul Regional. A fost scoasă la licitaţie prima etapă de lucrări

Reprezentanţii Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, instituţie subordonată Ministerului Sănătăţii, care se ocupă de Spitalul Regional de Urgenţă Craiova, s-au ţinut de cuvânt, iar licitaţia pentru prima etapă a lucrărilor a fost deja publicată de pe 26 octombrie. Lucrările propriu-zise la Spitalul Regional Craiova vor începe în primăvara anului viitor, dacă prima licitaţie va merge ca pe roate şi nu vor fi întâmpinate probleme.

Pe 25 octombrie, reprezentanţii Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) au susţinut o conferinţă de presă la Craiova, în timpul căreia au prezentat Spitalul Regional care se va construi la Craiova. De asemenea, au anunţat faptul că se va publica prima licitaţie referitoare la lucrările propriu-zise ale noii unităţi medicale. Aceştia s-au ţinut de cuvânt, iar pe 26 octombrie a fost deja publicat în SEAP contractul cu pricina. Practic, vorbim despre o primă etapă a lucrărilor, aceea de pregătire a terenului pentru construcţia clădirii spitalului, care se va face într-o etapă viitoare.

Ce lucrări se vor face în prima etapă

Contractul care cuprinde prima etapă de lucrări are o valoare estimată de 59.477.648,08 lei, fără TVA. Firmele care vor să îşi depună ofertele pentru a pune mâna pe acest contract trebuie să facă acest lucru până pe 27 noiembrie. Apoi, până pe 23 februarie 2024 vor dura etapele de evaluări tehnice şi financiare, apoi se va delibera câştigătorul. Aşadar, cel mai probabil, prima etapă de lucrări va începe undeva în primăvara lui 2024. Prin intermediul primei etape se vor realiza lucrările preliminare precum demolarea clădirii existente, devierea/relocarea/dezafectarea rețelelor aflate pe amplasament, excavații generale (săpătura brută), inclusiv nivelare, stabilizarea terenului în excavație și protecția taluzurilo, împrejmuire (parțial permanentă + parțial temporară), organizarea de șantier (pentru Etapa 1), foraje de adâncime de explorare-exploatare, întreținerea lucrărilor și asigurarea securității incintei pe perioada de tranziție la Etapa 2 şi supraveghere arheologică pe durata excavațiilor.

Toate aceste lucrări sunt programate să dureze o perioadă de patru luni. „Se estimează că durata totală de realizare a lucrărilor de construcții-montaj și dotări este de 4 ani (48 de luni calendaristice), de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor de către Autoritatea Contractantă – ANDIS . Este prevăzut ca Etapa 1 să aibă o durată de execuția a lucrărilor de patru luni calendaristice. După finalizarea lucrărilor va asigura opt luni calendaristice de întreținere și monitorizare a lucrărilor executate până la predarea amplasamentului către antreprenorul desemnat pentru Etapa 2. Perioada de întreținere și monitorizare poate fi prelungită la solicitarea Autorității Contractante“, se menţionează în caietul de sarcini al contractului.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească firmele participante

Firmele care intenţionează să îşi depună ofertele pentru lucrările din Etapa I trebuie să ştie că este nevoie să îndeplinească anumite criterii, mai ales financiare „Operatorii economici ce depun ofertă trebuie să dovedească faptul că au obținut o medie a cifrei de afaceri globale pe ultimii 3 ani (2020, 2021 și 2022) cel puțin egală cu 60.000.000 de lei. … Documentele justificative actualizate care probează îndeplinirea celor asumate prin DUAE, urmează a fi prezentate, la solicitarea Autorităţii Contractante, doar de către ofertantul clasat pe primul loc în urma aplicării criteriului de atribuire, respectiv situațiile financiare sau extrase din situațiile financiare, rapoarte de audit/rapoartele cenzorilor, după caz, pentru anii 2020, 2021 și 2022 din care rezulta îndeplinirea nivelului minim solicitat al cerinței privind situaţia economică și financiară“, se specifică în descrierea licitaţiei.

Ce vor presupune celelalte etape de lucrări pentru Spitalul Regional

Viitorul Spital Regional de Urgenţă Craiova va fi amplasat pe un teren delimitat de DN65F și Prelungirea Teilor din municipiul Craiova, pe Centura de Nord a oraşului. Suprafaţa totală a terenului de care va beneficia unitatea medicală este de 246.127 metri pătraţi.

După ce va fi finalizată prima etapă de lucrări, urmează cea mai importantă. Este vorba despre cea care va cuprinde toate lucrările de construcţii şi instalaţii, inclusiv echipamente medicale care includ montaj în timpul construcţiei. Pentru această a doua etapă, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a spus că se va lansa licitaţia în aprilie 2024, urmând ca lucrările să înceapă în decembrie 2024, după ce va fi semnat contractul cu firma câştigătoare. Apoi va urma pachetul trei de lucrări. Acesta va cuprinde echipamentele medicale care nu sunt incluse în contractul de achiziţie de la pachetul doi. Pachetul patru de lucrări se referă la achiziţia, furnizarea şi montarea mobilierului şi dotarea zonelor speciale. Va urma pachetul cu numărul cinci, care cuprinde achiziţia, dezvoltarea şi instalarea sistemului IT. Mai există încă un pachet prin care se vor achiziţiona serviciile de supraveghere a întregului contract.

Dacă toate licitaţiile se vor desfăşura fără probleme, iar firmele câştigătoare îşi vor face treaba, ANDIS a înaintat ca termen final, adică momentul în care spitalul va fi complet, luna decembrie 2026. Practic, în mai puţin de trei ani, întreaga construcţie ar trebui să fie la dispoziţia pacienţilor. Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.847.124.805, 37 de lei, din care valoarea nerambursabilă FEDR este 223.320.500 de lei.

Citeşte şi: Se mai face Dracula Park în Craiova?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS