Cresterea impozitului pe cladiri pregatita multor craioveni sub pretextul zonarii orasului a fost amendata. Proprietarii vilelor de la periferia Craiovei insa vor plati in 2007 impozit pe cladiri ca si când acestea s-ar afla in centrul municipiului.
Proiectul de impozitare a cladirilor din Banie in 2007 nu a trecut testul dezbaterii publice organizate de administratia craioveana luni seara. Oful contribuabililor a fost ca mare parte dintre locuitorii orasului vor avea de suportat nu numai majorarea de 20% permisa de legile generale, ci si cresterea pregatita de Directia taxe si impozite prin rezonarea Craiovei. Astfel, potrivit propunerii compartimentului specializat, mii de craioveni care detin imobile in zona B, de pilda, sunt incadrati la zona A, cei din zona C au devenit platitori de zona B, cei de la D s-au trezit in zona C, iar zona D s-a intins peste localitatile vecine Craiovei – Facai, Mofleni, Simnic. Automat, impozitul pe cladire, care se calculeaza si in functie de zona, prin aplicarea unui coeficient stabilit, ar fi trebuit sa inregistreze un plus in 2007 numai pentru craiovenii ale caror locuinte au fost asezate intr-o zona superioara. Ca exemplu, in sudul orasului, zona A, care acum se intinde pâna la Facultatea de Medicina, sediul vechi, ar trebui sa aiba limita Parcul „Romanescu“, celelalte categorii urmând sa fie impinse spre periferie. Cartierul Lapus ar intra din C in B, iar Valea Rosie si Cornitoiu – din D in C. Ioan Vacariu, directorul Directiei texe si impozite, a sustinut la prezentarea proiectului ca demersul are in vedere cresterea confortului spre marginea orasului, in sensul ca multe strazi si retele de utilitati au fost imbunatatite de municipalitate, astfel ca normal ar fi ca si impozitul pe cladiri sa salte. Toate aceste argumente prezentate de autoritati in favoarea demersului au fost criticate de craiovenii veniti la dezbaterea publica, insusi primarul Antonie Solomon recunoscând ca documentatia intocmita sub comanda lui Vacariu este subreda. Ion Vasile, administrator de asociatie, este unul dintre aceia care nu vad cu ochi buni reimpartirea lui Vacariu: „De ce sa se ridice de pilda zona Craiovita la un grad superior, când noi nu avem aceleasi facilitati cu centrul? Noi platim transportul ca sa ajungem in centru“.
Ca la Caracal
Una dintre nemultumirile oamenilor a fost ca la marginea Craiovei au aparut grupuri de vile, care vor fi impozitate cu cel mai mic coeficient de zona.
Chiar unul dintre consilierii municipali, Petre Gongu, a declarat ca este inadmisibil ca oameni care-si permit sa-si construiasca vile de miliarde sau zeci de miliarde sa plateasca mai putin, raportat la diemensiunea cladirii, decât saracii din zonele C sau B.
„Nici la Caracal nu se mai practica zonarea simpla, de la centru spre periferie. Pâna si acolo sunt mici cartiere de vile lânga oras unde se aplica impozit ca in centru“, a afirmat consilierul Gongu. Primarul Antonie Solomon s-a lasat convins pâna la urma ca zonarea trebuie reproiectata.
„Directia de taxe si impozite va face alta zonare, in care sa se tina cont si de posibilitatea ca vilele de la periferie sa fie impozitate cu un coeficient de centru“, a declarat Solomon.
Vacariu, director fara coeficient
Incercând sa explice publicului ce inseamna impozite si taxe in 2007, directorul Ioan Vacariu a uitat numele unuia dintre coeficienti (de rang al localitatii – 2,4%). L-a regasit pâna la urma, dupa un minut de bâlbâiala si ajutat de primarul Antonie Solomon, care l-a sfatuit sa vorbeasca pe intelesul contribuabilului.