Investiţiile din bani publici în sporturile de sală au reprezentat şi reprezintă una dintre controversele principale în lumea sportivă. În ultima vreme s-au tot vehiculat anumite sume care au fost împărţite, în special, în handbalul craiovean, mai exact la echipa feminină de handbal de la SCM, condusă de Bogdan Burcea. GdS vine cu o explicaţie exactă şi va face publică lista bugetelor pentru sezonul 2023/2024!
România are unul dintre cele mai bogate campionate feminine ale Europei, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber dacă ne uităm în „ograda“ mai multor echipe. La formaţiile de top din Liga Florilor se regăsesc campioane mondiale, olimpice şi europene, care au ajutat la ridicarea nivelului competiţiei, iar prezenţa lor nu ar fi putut fi asigurată fără un buget consistent.
Bani mulţi în Liga Florilor, pretenţiile sunt pe măsură
În sezonul acesta, bugetele din Liga Naţională au crescut în unele părţi, iar în altele s-au menţinut sau chiar s-au micşorat. Mai mult de atât, aşa cum putem observa în apropierea finalului de tur în Liga Florilor, avem echipe noi apărute în prim plan, care îşi cresc pretenţiile pe plan intern şi vizează un loc de cupe europene. Nu mai puţin de şase formaţii au un buget de peste 2 milioane de euro buget, ceea ce spune multe despre valoarea handbalului românesc din aceste momente.
Topul bugetelor din Liga Florilor:
1. CSM Bucureşti – 3.800.000 de euro
2. Gloria Bistriţa – 3.000.000 de euro
3. Dunărea Brăila – 2.800.000 de euro
4. Rapid Bucureşti – 2.600.000 de euro
5. Gloria Buzău – 2.500.000 de euro
6. SCM Râmnicu Vâlcea – 2.000.000 de euro
SCMU Craiova nu excelează la buget, dar o face pe parchet
Clubul SCMU Craiova are un start de sezon de vis, poate nesperat de unii suporteri. Echipa se află pe locul al doilea la finalul anului şi nu mai poate fi depăşită de nicio formaţie. Iar meritul este cu atât mai mare cu cât bugetul atribuit şi în acest sezon nu este cu nimic mai diferit faţă de cel din anii precedenţi. De asemenea, SCMU Craiova nu se regăseşte în topul formaţiilor cu bugete uriaşe, iar cu banii de care au dispus oficialii clubului pentru conturarea noului lot s-a încercat o utilizare cu cât mai multă prudenţă.
Mai exact, pentru sezonul 2023/2024, secţia de handbal feminin a dispus de un buget echivalent cu suma de 5.300.000 lei, adică puţin peste 1.000.000 de euro (n.r. – 1 milion de euro), mult sub media bugetelor celor şase formaţii menţionate mai sus.
În aceşti bani, bineînţeles, se încadrează şi toate cheltuielile necesare pentru întreg sezonul handbalistic, cum ar fi:
– organizarea meciurilor din competiţiile interne;
– medicamentaţie;
– arbitri;
– deplasări;
– aisgurări medicale;
– turnee de pregătire;
– materiale sportive;
– etc.
Punctăm faptul că, la începutul anului 2023, s-au făcut mai multe modificări ale Codului Fiscal, care au adus bani în plus la impozitarea salariilor de la echipe (impozitul pe salarii s-a mărit de trei ori).
CSM Bucureşti rămâne lider la capitolul buget, „tigroaicele“ având un buget similar cu cel din stagiunea trecută (n.r. – 3.800.000 euro). Pe locul al doilea vine Bistriţa, cu un buget mai mult decât consistent, de aproximativ 3 milioane de euro. Dunărea Brăila este o altă echipă cu bani, la fel ca în ultimii ani, cu un buget cifrat la 2.800.000 de euro. Nu-i uităm nici pe cei de la Rapid şi Buzău, cu bugete undeva la 2,5-2,6 milioane de euro, dar nici pe Vâlcea, care se situează pe a şasea treaptă a podiumului, cu o sumă de aproximativ 2.000.000 de euro.
Citeşte şi: David Goldiş (Tenis Club Stănică), în lotul naţional al României