2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciştii protestează astăzi în Piaţa Victoriei

Farmaciştii protestează astăzi în Piaţa Victoriei

Farmacişti din toată ţara vor participa miercuri la o acţiune de protest organizată de Grupul de iniţiativă a farmaciştilor din România şi Sindicatul Naţional al Farmaciştilor din România în Piaţa Victoriei, între orele 11.00 şi 13.00, pentru a atrage atenţia asupra sistemului farmaceutic. Acesta „a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani şi desconsiderat treptat de comunităţi” din cauza inacţiunii din partea celor cu putere de decizie.

„În statele europene, farmacistul deţine un rol cheie în sistemul de sănătate şi a primit atribuţii care să valorifice pregătirea sa, prin cei 5 ani de facultate, însoţită uneori de specializare suplimentară prin rezidenţiat de 3 ani. Farmacistul face parte din echipa medicală şi se implică în prevenţie şi în monitorizarea unor afecţiuni şi boli, fiind cel mai accesibil profesionist din sănătate.

Domeniul farmaceutic este perceput ca un domeniu prosper

Deciziile care au fost luate de-a lungul timpului în România privind sfera farmaceutică nu au avut însă în prim-plan farmacistul şi nici rolul acestuia în sănătatea pacienţilor. Mai mult, pare că farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie.

Domeniul farmaceutic este perceput ca un domeniu prosper, puternic economic, însă lucrurile nu stau deloc aşa în practică”, se menţionează într-un comunicat al organizatorilor, potrivit Agerpres.

Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009

Potrivit acestora, în ultimii ani, nu a fost luată nicio măsură de sprijinire a acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, medicamentele eliberate compensat sau gratuit pacienţilor întârzie să fie decontate de casele de asigurări de sănătate, măsurile fiscale decise pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar farmacistul nu beneficiază de remunerarea adecvată pregătirii sale, susţin reprezentanţii celor două organziaţii.

„Ultimii ani au adus cu ei şi o penurie de medicamente importante pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor, cu diferite cauze la bază (lipsa substanţelor active, exportul paralel, politica de preţ a României, preţurile mici practicate pentru multe medicamente, etc.).

Farmacistul s-a transformat treptat într-un personal administrativ, care ia la rând fiecare distribuitor, fiecare producător, în căutarea tratamentului pentru pacienţii săi. Iar paşii pentru aprovizionarea cu un medicament care lipseşte sunt extraordinar de stufoşi, de la plasarea unei comenzi justificate, la anunţarea autorităţilor despre lipsa produsului, care în final de fapt nu iau nicio măsură pentru ca medicamentul să fie disponibil”, semnalează sursa citată.

Citeşte şi: CEO a pregătit un buget de peste 12 milioane de euro pentru prestatorii de servicii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS