Direcția de Sănătate Publică Gorj a efectuat vineri un control la cantina Colegiului Național „Spiru Haret”, din Târgu Jiu, unde mai multe eleve au făcut toxiinfecție alimentară.
În jur de 7-8 eleve au ajuns aseară și azi-noapte la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, unde au beneficiat de asistență medicală. Nu au rămas însă internate.
DSP Gorj a stabilit că fetele au mâncat, la cantina colegiului, chiftele cu orez, șuncă presată și cașcaval.
Au fost recoltate nouă probe alimentare și trimise pentru analize Laboratorului DSP Gorj. De asemenea, au fost recoltate cinci probe de sanitație de pe suprafețe și tegumente, precum și o probă de apă.
Au mai fost aplicate două sancțiuni, respectiv o amendă de 3.000 de lei pentru nepăstrarea probelor alimentare timp de 48 de ore, precum și o amendă de 2.000 de lei pentru calcularea necorespunzătoare a necesarului zilnic de calorii, pe grupe de vârstă.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se așteaptă rezultate analizelor efectuate de Laboratorul DSP Gorj.
Amendă și de la DSVSA Gorj
Și Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj a aplicat o amendă de 10.000 de lei pentru nereguli constatate la cantina Colegiului Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu.
„Urmare a episodului de suspiciune de toxiinfecție alimentară comunicat în mass-media în cursul zilei de 16.11.2023 la un colegiu din Târgu Jiu, referitor la cazuri suspecte de TIA, la eleve cu vârste cuprinse între 17-18 ani, vă comunicăm următoarele:
În urma anchetei desfășurate de inspectorii DSVSA Gorj s-au efectuat prelevări de probe pentru determinări microbiologice de pe suprafețele care vin în contact cu produsele alimentare, ustensile și mâinile personalului care deservește blocul alimentar;
S-au identificat anumite neconformități privind starea de întreținere a unor echipamente și utilaje aflate în incinta cantinei colegiului, motiv pentru care s-a aplicat o sancțiune contravențională de 10000 lei conform H.G. 984/2005 cu modificările și completările ulterioare și s-a acordat un termen de remediere a acestor nereguli.
În funcție de rezultatele analizelor din produsele alimentare prelevate de reprezentanții DSP Gorj și a rezultatelor testelor de sanitație efectuate de inspectorii instituțeie noastre vom putea confirma sau nu focarul de toxiinfecție alimentară”, conform DSVSA Gorj.
Citeşte şi: Un nepot al generalului de Gaulle a cerut cetățenie rusă