O serie de activități pentru a celebra împlinirea unui an de la includerea cămășii cu altiță în Patrimoniul UNESCO au loc, luni, de la ora 9.30.
La Rabat, Maroc, la 1 decembrie 2022, Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural UNESCO a decis includerea dosarului ”Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturala în Romania și Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Manifestările au loc la Casa Băniei.
Evenimentele sunt organizate de:
- Muzeul Olteniei Craiova,
- Comisia Națională a României pentru UNESCO,
- Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova C. S. Nicolăescu-Plopşor,
- Ansamblul Folcloric “Maria Tănase” Craiova, coordonat de Niculina Stoican,
- La Blouse Roumaine – Diana Tănăsescu,
- Șezătoare București – Bizon Victoria,
- Grupul „Oltenia coase iie”,
- Școala Gimnazială „Mircea Eliade” Craiova.
Muzeul Olteniei Craiova, având în custodie piese valoroase de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, contribuie esențial la întocmirea acestui dosar. Expertul muzeograf Roxana Deca din Secția de Etnografie a muzeului a adus o contribuție semnificativă, desfășurând cercetări de teren în Oltenia și contribuind la documentarea acestui meșteșug.
Ateliere de lucru
Evenimentul va include ateliere de lucru dedicate tehnicilor tradiționale de brodare și coasere a altitelor. Vor fi prezentări și proiecții legate de meșteșugul artei cămășii cu altiță. Dr. Roxana Deca va coordona atelierele. Tinerii vor avea oportunitatea să învețe de la purtătoare de competențe ale acestui meșteșug.
În plus, va fi organizat un atelier de confecționat cocarde tricolore în spiritul zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Elevii clasei a III-a E de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” Craiova vor participa activ la acest atelier.
De asemenea, în spațiul expozițional al Secției de Etnografie, va fi expus „Izvodul Șezătorii București”, un cadou donat Muzeului Olteniei. Șezătoarea București, coordonată de Bizon Victoria, a fost inclusă în materialul documentar-film depus la dosarul UNESCO „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturala în Romania și Republica Moldova”.
Evenimentul propune o abordare modernă și interactivă a meșteșugului, încercând să prezinte importanța acestuia pentru identitatea culturală și tradițiile locale, într-un context contemporan.
Citește și: Rona Hartner a murit