3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVitamina D, vitală inclusiv iarna

Vitamina D, vitală inclusiv iarna

Sinteza de vitamina D în organism are la bază expunerea la lumina soarelui, iar în vremea rece, expunerea redusă la soare reprezintă un impediment în obținerea dozelor zilnice recomandate din această vitamină ce are un rol crucial în organismul uman.

Vitamina D se găsește în destul de puține surse alimentare, dar printre acestea se numără peștele gras (macrou, ton, somon și sardine), ciupercile, dar și lactate fortificate cu calciu și vitamina D. Oamenii au nevoie de vitamina D pentru a se menține sănătoși și pentru a lupta împotriva infecțiilor, dar ironia este că iarna, atunci când oamenii au nevoie cel mai mult de vitamina D, obținerea ei este cel mai dificil de realizat. Deci care este doza zilnică recomandată de vitamina D? Ar trebui să luăm suplimente? Cum obținem mai multă vitamina D?

Bună doar pentru oase?

Inițial, cercetările au arătat că vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor. Acest lucru se datorează faptului că deficiența de vitamina D a cauzat boli osoase, cum ar fi rahitismul la copii și osteoporoza la adulți. Descoperirea de noi roluri pentru această vitamină a început prin anii 1980, atunci când oamenii de știință au descoperit că celulele imune aveau receptori pentru vitamina D. Astfel, vitamina D acționează pentru a îmbunătăți capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor și pentru a reduce inflamația.

În plus, vitamina D joacă un rol important în menținerea sănătății în tractul gastrointestinal. Nivelurile mai ridicate de vitamina D reduc susceptibilitatea la bolile inflamatorii intestinale și boala Crohn, infecțiile intestinale și pulmonare la animale și oameni.
Vitamina D crește numărul și diversitatea bacteriilor care trăiesc în intestin și care alcătuiesc flora intestinală, iar aceste bacterii benefice reduc inflamația în întregul corp.

Ce este prea mult strică?

Vitamina D este o vitamină uleioasă ce se poate acumula în organism, iar administrarea perioade lungi a unor doze prea ridicate de vitamina D poate fi dăunătoare. Toxicitatea vitaminei D – care poate provoca dureri osoase, pietre la rinichi, vărsături, dar și alte simptome – nu rezultă din prea mult soare sau alimente.

Din cauza riscului de cancer de piele, dermatologii și alți profesioniști din domeniul sănătății nu recomandă expunerea neprotejată la soare pentru a vă stimula vitamina D. În schimb, ei recomandă administrarea de suplimente alimentare.
Există multe controverse cu privire la care este nivelul optim de vitamina D pentru o sănătate excelentă. Necesarul zilnic de vitamina D depinde de vârstă și sex, dar se consideră că persoanele adulte necesită aproximativ 600 UI/zi de vitamina D.
Ce se știe sigur este că bronzarea la solar nu ajută absolut deloc la obținerea de vitamina D. Paturile pentru bronzare, cunoscute sub denumirea de solar, nu numai că duc la creșterea riscului de cancer de piele, dar emit în principal raze ultraviolete A, care nu stimulează pielea să producă vitamina D. De reținut că există mai multe țări în care saloanele de bronzare au fost interzise.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS