6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj20,5 milioane de lei pentru modernizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj

20,5 milioane de lei pentru modernizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj

Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj va fi modernizat printr-un proiect scos la licitație de curând de către Compania Națională de Investiții. Suma care s-a alocat pentru acest proiect nu este deloc de neglijat și se ridică la aproape 20,5 milioane de lei, fără TVA.

În urmă cu câteva zile, Compania Națională de Investiții (CNI) a scos la licitație contractul „Extindere și refuncționalizare Sediu Parchet de pe lângă Tribunalul Dolj“. Prin acest contract, CNI vrea proiectarea, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor. Valoarea totală estimată a lucrărilor se ridică la 20.462.430,33 lei, fără TVA (peste 4,1 milioane de euro). Toți banii vin din fondul bugetar, prin Programul Național de Construcții de Interes Public și Social. Însă, până ce proiectul va fi dus până la capăt va dura destul de mult. Termenul pentru proiectare este de patru luni, iar lucrările propriu-zise vor dura 36 de luni.

Cum motivează CNI investiția: Modul impropriu actual de desfăşurare a actului de justiţie

În descrierea contractului, CNI a trasat câteva dintre motivele pentru care sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj va fi reabilitat. Principala justificare este spațiul insuficient pentru cei 54 de angajați ai instituției, dar și alte lipsuri cu care se confruntă parchetul. „Justificarea realizării obiectivului de investiţii derivă din modul impropriu actual de desfăşurare a actului de justiţie din cadrul actualului sediul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În prezent nu există cadrul necesar desfășurării activității Unităților de Parchet în condiții normale. Nu se realizează separarea fluxurilor de acces în imobil cu circulații separate pentru personal, public și arestați. În prezent aceste fluxuri se intersectează.

Nu există posibilitatea de acces cu dubă de arestați din strada Câmpia Izlaz, prin curtea interioară a Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră Dolj. Nu se realizează păstrarea în condiții optime a actelor și dosarelor aflate în arhivă sau în lucru. Totodată, nu sunt asigurate spații necesare pentru camere de anchetă, cameră recunoaștere din grup, arest de retenție, centru de presă, spațiu servere, spații pentru birou de documente clasificate, etc. În prezent nu există nici posibilitatea garării auto cu acces din strada Câmpia Islaz, prin curtea interioară a Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră Dolj“, a specificat CNI.

Ce lucrări se vor realiza

În acest moment, pe amplasamentul din Strada Libertăţii nr. 9, din Craiova, sunt două imobile – C1 şi C2 – cu regim de înălţime S+P+1E, respectiv Ds+P şi un corp cabină poartă C3 + anexă C4 (nu fac obiectul investiţiei). Pe scurt, în clădirile parchetului se vor face modificări ale unor compartimentări din zidărie, se vor face compartimentări noi, se vor reface ziduri, pardoseli, se va înlocui tâmplăria, se va amplasa un lift de dimensiuni mici, se va demola o terasă, se va creea o pasarelă de legătură între C1 și C4, se amenajează un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, se vor cămășui anumite ziduri, se vor construi stâlpi din beton acolo unde este necesar, planșeul existent va fi suprabetonat, se va pune granit natural pe pardoselile balcoanelor.

De asemenea, se vor construi și etaje noi care vor primi diverse destinații precum magazii sau birouri de anchete. La capitolul amenajări exterioare, lucrările vor cuprinde reabilitarea scărilor exterioare existente şi trotuarele în jurul clădirii nou propuse. Sunt asigurate parcări pentru circa 12 autoturisme (dintre care 2 pentru persoane cu dizabilităţi) pe platforma existentă cu acces prin incinta Inspectoratului de poliţie strada Câmpia Islaz. Platformele pietonale de acces existente se păstrează, la fel și spaţiile verzi din curtea instituției. Acestea sunt doar o parte dintre lucrările menționate în caietul de sarcini al proiectului.

Când ar trebui să fie gata sediul parchetului și cum vor fi distribuiți banii

În acest moment, licitația pentru acest contract este la stadiul de depunere a ofertelor. Firmele interesate să obțină acest contract au posibilitatea să depună ofertele până pe 9 ianuarie 2024. Apoi, în luna februarie vor avea loc evaluările tehnice și financiare ale firmelor ofertante, iar cel mai probabil în luna martie va fi desemnat câștigătorul. Potrivit caietului de sarcini, durata serviciilor de proiectare va fi de patru luni, iar durata de execuție a lucrărilor va fi de 36 de luni. Astfel, din primăvara anului viitor va mai dura în jur de 3 ani și jumătate până ce sediul parchetului va fi reamenajat complet.

Banii alocați pentru întreg proiectul, 20.462.430,33 lei, fără TVA, vor fi alocați astfel: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 308.240,00 lei, fără TVA; cheltuieli pentru asigurarea utilitățior necesare obiectivului de investiții/rețele incintă – 202.054,64 lei, fără TVA; cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică – 701.166,06 lei, fără TVA; cheltuieli pentru investiția de bază – 18.873.499,64 lei, fără TVA; alte cheltuieli – 377.469,99 lei, fără TVA.

Citește și: CAO investește peste 8,2 milioane de lei în utilitățile viitorului Spital Regional Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS