4.5 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe pățesc proprietarii debranşaţi de la încălzirea centralizată

Ce pățesc proprietarii debranşaţi de la încălzirea centralizată

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniu Energiei este hotărâtă să-i pună pe toţi proprietarii în mod egal la plata căldurii pe părţile comune, indiferent dacă şi-au izolat sau nu ţevile. Din 2024, toţi locatarii vor plăti la fel căldura degajată de ţevile care le traversează apartamentul chiar dacă le-au izolat sau nu şi indiferent de materialul cu care s-a făcut izolaţia.

Este cunoscut faptul că tot mai mulţi craioveni s-au debranşat de la sistemul centralizat al oraşului. Locatarii şi-au montat centrale de apartament şi următorul pas a fost să-şi izoleze ţevile care le trec prin apartament. Scopul izolării acestor conducte este acela de a reduce aproape spre zero consumul de căldură pe părţile comune şi implicit să scadă costurile. În funcţie de materialul cu care proprietarii îşi izolează conductele comune care le traversează apartamentul, scade şi transferul de căldură, iar proprietarului îi scade factura la căldură pe părţile comune. Unii au mers până acolo încât au zidit aceste ţevi numai să nu plătească energia termică pe părţile comune.
Coloanele de distribuţie şi de încalzire aflate în interiorul apartamentelor cedeaza în mod continuu căldură în proprietăţile individuale, iar la repartizarea consumurilor de energie termică trebuie să se ţină seama de căldura cedată de acestea. Izolarea acestor conducte conduce numai la o diminuare a consumului individual întrucât nu există izolaţie termică perfectă.

Conductele care tranzitează apartamentul

Nu mai este permisă izolarea conductelor care traversează apartamentele celor debranşaţi

Pe site-ul ANRE este afişat proiectul Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum – faza a-III-a
În referatul de aprobare se spune că în baza unui studiu de specialitate și o analiză, pornind de la informațiile primite din partea prestatorilor au fost identificate o serie de categorii de nemulțumiri. Acestea sunt legate de repartizarea consumurilor de energie termică pentru încălzire.

De exemplu, „dificultăți de înțelegere a aparatului matematic complex, dificultăți în stabilirea suprafețelor echivalente termic aferente conductelor de distribuție din subsoluri insalubre/greu accesibile, dificultăți în realizarea inventarierii coloanelor de distribuție a încălzirii în situația în care acestea sunt “mascate”/acoperite cu rigips sau zidărie, pentru a reduce cât mai mult cheltuielile cu încălzirea, o parte dintre consumatori au procedat la închiderea robinetelor montate pe corpurile de încălzire și/sau la izolarea coloanelor de distribuție a încălzirii, fără a ține cont de disconfortul creat vecinilor și de degradare a imobilului”.
Totodată, au fost identificate și o serie de recomandări, dintre care amintim: metodologia de calcul să fie simplă, după modelul european, cu o parte fixă și o parte variabilă, eliminarea repartitorului comun, noul regulament să nu mai permită izolarea coloanelor care traversează apartamentele pentru ca acestea să aibă o sursă minimă de încălzire.
Această recomandare se regăseşte transpusă în articolul 15 al proiectului.

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporţional cu cota indiviză conform art. 14, se achită de către toţi proprietarii/utilizatorii de apartamente/spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinaţie decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;
b)există sau nu coloane de distribuţie a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinaţie decât cea de locuință şi dacă acestea sunt sau nu izolate termic”,Art. 15.


În concluzie, din vara anului viitor, proprietarii vor plăti în mod egal căldura degajată de coloanele comune chiar dacă le-au zidit sau izolat cu diverse materiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS