Instanţele de judecată au dispus menţinerea controlului judiciar faţă de managerul şi directorul financiar ai Spitalului Municipal Caracal la data faptelor, deferiţi justiţiei de procurorii DNA din Craiova. Potrivit anchetatorilor, în perioada pandemiei de COVID-19, inculpaţii ar obținut în mod ilegal fonduri europene, sub forma unor stimulent de risc pentru personalul din unitatea medicală. Judecătorii au mai dispus ca cei doi inculpaţi să nu exercite funcţiile din care ar fi comis infracţiunile.
Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi fost comise de cei doi inculpaţi în perioda decembrie 2020 – martie 2021.
„În perioada decembrie 2020 – martie 2021, în contextul aprobării unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, inculpatul Radu Dumitru Liviu împreună cu inculpatul Mitran Marian ar fi întreprins mai multe demersuri pentru obținerea în mod ilegal a unor fonduri europene, sub forma unor stimulent de risc, și ulterior au dispus în mod abuziv de sumele respective.
Concret, în contextul de mai sus, cei doi inculpați ar fi întocmit și semnat mai multe documente în care ar fi fost inserate date care nu ar fi corespuns realității, pe care ulterior le-ar fi înaintat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea decontării”, au precizat procurorii DNA.
În acea perioadă, putea beneficia de stimulentul de risc întreg personalul medical şi auxiliar sanitar. Condiţia era ca aceste persoane să fi avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19. Stimulentul se acorda şi dacă personalul medical a fost confirmat cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate.
Prejudiciul
Procurorii anticorupţie mai spun că, în acest fel, Spitalul Municipal Caracal a obţinut 740.000 de lei din fonduri europene.
„Ulterior, din suma obținută în mod ilegal, inculpații Radu Dumitru Liviu și Mitran Marian ar fi dispus în mod abuziv plata către 136 de persoane a unor stimulente de risc nedatorate, în valoare totală de 326.250 lei.
În aceeași perioadă, cu încălcarea prevederilor legale, inculpatul Radu Dumitru Liviu nu ar fi dispus acordarea stimulentelor de risc (în valoare totală 45.000 lei) pentru un număr de 19 persoane îndreptățite să intre în posesia lor”, au mai precizat anchetatorii.
Cei doi inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în noiembrie, sub control judiciar. Sunt acuzaţi de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate folosirea de documente inexacte pentru obţinerea de fonduri europene. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.
Sub control judiciar pentru abuz în serviciu
Tot la sfârşitul lunii noiembrie, Tribunalul Olt a dispus menţinerea controlului judiciar faţă de cei doi inculpaţi. În plus, judecătorii au dispus ca cei doi inculpaţi să nu exercite funcţiile din care ar fi comis infracţiunile. Hotărârea instanţei a fost contestată la Curtea de Apel craiova de unul dintre inculpaţi. Luni, pe 4 decembrie, instanţa i-a respins acţiunea ca nefondată.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.
Citeşte şi: „Loverboy” din Filiaşi, condamnat pentru traficarea unei tinere