7.9 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalComandamentul de iarnă este „pe baricade”. Salubritate, în așteptarea zăpezii

Comandamentul de iarnă este „pe baricade”. Salubritate, în așteptarea zăpezii

Comandamentul de iarnă din Craiova a fost activat în mod oficial, iar operatorul care se ocupă cu deszăpezirea oraşului a declarat că este pregătit să facă față condițiilor de iarnă.

Cu alte cuvinte, începând cu data de 15 noiembrie , când s-a mobilizat comandamentul de iarnă, Salubritatea aşteaptă primii fulgi de nea. Comandamentul de iarnă este „pe baricade” de peste 20 de zile. Reprezentanţii operatorului spun că stocurile de sare sunt consistente, există nisip și carburant, iar în orice moment anagajații pot interveni, în cazul în care vremea o cere. În această iarnă, Salubritatea are nevoie de un stoc de clorură de cel puţin 20 de tone şi un maxim de 100 de tone, dacă iarna va fi una grea. Necesarul minim de sare se ridică la 2.000 de tone, iar maximul este de 6.000 de tone. Necesarul de nisip ar fi de cel mult 1.000 mc.

În fiecare an, comandamentul de iarnă se întrunește la data de 15 noiembrie și rămâne în funcțiune până la data de 31 martie anul următor.

Se ştie că la data de 23 octombrie 2023 a fost aprobat prin HCLM Craiova nr. 528, Programul comun de acţiune pentru deszăpezirea , prevenirea şi combaterea poleiului în Craiova, pentru sezonul de iarna 2023-2024. Comandamentul de iarnă este stabilit şi functioneaza în doua ture, astfel cum este prevăzut şi în Programul comun pentru deszăpezire, a spus Mihai Butari, direcctorul Salubrității


Pentru activitatea de deszapezire, prevenire şi combatere a poleiului la nivelul oraşului, sunt pregătite 39 de utilaje proprii deținute de Salubritate Craiova, din care: 14 multifuncţionale dotate cu lamă şi sărăriță, 3 tractoare cu sărăriță, 3 utilaje de încărcat materialul antiderapant, 10 freze și 9 ATV-uri pentru trotuare și zona centrală a orașului.
Pentru a completa necesarul de utilaje pentru deszăpezirea orașului, Salubritatea a lansat o licitație în urma căreia au fost închiriate un număr de 33 de utilaje din care: 11 multifuncționale dotate cu lamă și sărăriță, 13 încărcătoare pentru materialul antiderapant, 5 tractoare cu lamă și 4 autobasculante pentru transportul materialului antiderapant. Totalul utilajelor este în număr de 72.

Cu ce topeşte Salubritatea zăpada

Materialele antiderapante aflate în magazia operatorului sunt: sare 1.244 tone, clorură de calciu 2.500 kg, 11 tone de nisip. În momentul de faţă există un contract în vigoare pentru furnizarea de material antiderapant, de 4000 de tone. Acesta va fi achiziționat în funcţie de necesități. Sarea, clorura şi nisipul sunt depozitate în mai multe puncte., în primul rând în depozitul principal al salubrităţii, dar şi în locaţii precum B-dul Decebal, Parcarea Electroputere, Strada Potelu.

Se plătește așteptarea

„Conform Ordinului ANRSC 640/2022 art.11 (5) În conformitate cu particularităţile specifice serviciilor de utilităţi publice care fac obiectul obligaţiilor de serviciu public prevăzute la art. 1 alin. (4) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile deliberative ale unităţilor/subdiviziunilor pot impune operatorilor, prin programele pe timp de iarnă aprobate, obligaţii de serviciu public care vizează punerea la dispoziţie şi alocarea, exclusiv pentru programul de iarnă şi în regim de mobilizare nonstop, de autospeciale şi utilaje specifice operaţiunilor de deszăpezire şi combatere polei, pentru o anumită perioadă de timp sau pentru întreg sezonul de iarnă, precum şi facilităţi logistice, personal deservent, inclusiv pentru activităţile-suport.
(7) Tariful de mobilizare şi asigurare logistică nu se facturează pe perioada prestării efective a operaţiunilor de deszăpezire şi combatere polei, în care se aplică tariful în lei/mp, lei/trecere sau lei/oră acţiune, după caz”, a precizat directorul SC Salubritate Craiova, Mihai Butarii, exemplificând cu cadrul legal.


În ceea ce privește contractele încheiate cu terții, utilajele acestora vor intra în așteptare abia după data de 20 decembrie, până la sfârșitul lunii februarie și numai dacă temperatura este sub 5 grade Celsius. Conform statisticilor meteo din ultimii ani, după această data posibilitatea de precipitații este mai mare. În perioadele 15.11.2023 – 19.12.2023 și 01.03.2024- 31.03.2024 se plătește doar acționarea. Nu se plătește așteptarea pentru loturile: autobasculante de transport material antiderapant și nici pentru tractoarele cu plug.

Comandamentul de iarnă aşteaptă zăpada

Pentru că iarna îşi intră în drepturi cu fiecare zi, societatea locală de salubritate care se ocupă cu deszăpezirea îşi pregăteşte stoculurile de materiale și utilaje necesare. Acestea vor fi necesare pentru a depăși toate obstacolele pe care iarna le aduce. Având în vedere că în ultimele zile a plouat, iar noaptea temperaturile au fost destul de scăzute au fost pregătite utilaje multifuncționale, aparținând SC Salubritate, dotate cu lamă și sărărițe. Acestea sunt pregătite să intervină pe stăzile oraşului în caz că apare poleiul.
Comandamentul de iarnă funcționează în perioada 15 noiembrie 2023 – 31 martie 2023, având ca responsabilități stabilirea traseelor pentru intervenție pe fiecare sector, supravegherea activității de deszăpezire și verificare modului în care societatea contractantă își realizează sarcinile privind deszăpezirea și combaterea poleiului.
Reprezentanţii operatorului spun că, atât materialele, cât și utilajele din dotare vor fi împărțite în funcție de necesitățile și importanța spațiului în care se va acționa. Prioritare vor fi instituțiile publice și străzile principale.

Oraşul, împărţit în sectoare

Anul acesta, operatorul spune ca s-a pregătit, astfel încât nu va fi luat prin surprindere de momentul venirii iernii. Activitatea de deszăpezire pentru iarna 2023-2024 se va desfăşura pe 11 sectoare de activitate. Fiecare sector va avea câte doi responsabili, care vor lucra în ture de câte 12 ore. De asemenea, toate străzile sunt împărțite în funcție de priorități. Categoria de străzi cu prioritate I, sunt străzile pe care se va interveni inițial. Aici intră marile bulevarde, străzile intens circulate, cele pe care circulă mijloace de transport în comun sau care asigură legătura între diferite zone ale orașului. Categoria străzilor cu prioritate II , pe care se va interveni după finalizarea deszăpezirii străzilor cu prioritate I, include străzile de cartier. La prioritate III intră străzile secundare şi cele periferice. La prioritatea unu intră 147 de străzi, la prioritatea doi, intră 219 străzi, iar la prioritatea 3 intră 563 străzi.
Activitatea de degajare a trotuarelor, stațiilor de autobuz și trecerilor pietonale a fost împărțită în șapte sectoare, coordonate de câte un responsabil, fiind stabilite și zonele în care se va interveni cu ATV-urile.
La rândul lor, craiovenii trebuie să degajeze zăpada şi gheaţa din faţa propriilor gospodării, în cazul celor care locuiesc la casă. Cei care locuiesc la bloc sunt obligaţi să înlăture zăpada şi ţurţurii de gheaţă de pe acoperişul blocurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS