2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanteMinistrul de Finanţe crede că bugetul nu poate suporta creșterea contribuțiilor la Pilonul II

Ministrul de Finanţe crede că bugetul nu poate suporta creșterea contribuțiilor la Pilonul II

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, crede că bugetul nu poate suporta creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024. „Să vedem finalizată strategia fiscal bugetară prima dată. Trebuie luată o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar”, a declarat Boloș pentru Hotnews.ro.

„Măsura de creștere (a contribuției – n.r.) la Pilonul II este în vigoare, însă impactul măsurii nu cred ca poate fi suportat de bugetul de stat, iar în PNRR scrie foarte clar că acest procent de 4,75% se acordă în funcție de strategia fiscal bugetară. Să vedem finalizată strategia prima dată. Trebuie luată o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar”, a declarat joi pentru HotNews.ro ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Precizările ministrului vin după ce HotNews.ro i-a solicitat acestuia o reacție cu privire la un nou proiect de Ordonanță de Urgență privind amânarea cu 2 ani a majorării contribuției la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75% din cota de 25% de CAS, abia de la 1 ianuarie 2026.

Cum s-a lăudat guvernul că a respectat PNRR prin creșterea contribuției la Pilonul II de la 1 ianuarie 2024

Pe 16 martie 2022, guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care prevedea majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

Ministerul Muncii, condus la acea dată de Marius Budăi (PSD), se lăuda cu atingerea unui jalon din PNRR prin creșterea acestei contribuții.

„Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.”, se arăta în comunicatul Ministerului Muncii de la acea dată.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 8,1 milioane de români, la Pilonul II de pensii.

Administratorii fondurilor de pensii cer guvernului să respecte legea și PNRR

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a reacționat joi precizând că a aflat astăzi din mass-media despre intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

  • „Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR.
  • Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu.
  • Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II.
  • În spiritul constituțional al statului social și echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci și să permită generației active să își securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private.
  • Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble față de inflație. Toate țările membre UE și OECD au sisteme de pensii private, tendința la nivelul țărilor civilizate fiind de sprijinire și încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare.
  • APAPR face apel public la Guvernul României să respecte legislația în vigoare și angajamentele anterioare către Uniunea Europeana și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii și PNRR”, a comunicat Asociația.

Pilonul II de pensii a ajuns în cei 15 ani la peste 8,1 milioane de participanți în septembrie 2023, din care doar 4,1 milioane de participanți sunt activi. La aceeași dată, valoarea activelor a ajuns la 117,1 miliarde de lei, iar câștigul net din investiții (net de comisioane) pentru participanții la Pilonul II a fost de 30,3 miliarde de lei.

Citeşte şi: Angajaţi ANAF, acuzaţi că luau mită de la firme care fraudau bugetul de stat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS