Spitalul Filantropia din Craiova mai face o investiție serioasă pentru a achiziționa aparatură medicală. De curând a scos la licitațiie un contract pentru a cumpăra mai multe echipamente medicale care vor costa mai bine de 200.000 de euro.
Spitalul Filantropia din Craiova se bucură de o atenție deosebită din partea municipalității și, în ultimii ani, a avut parte de investiții serioase. De această dată, spitalul a fost cel care a publicat în SEAP anunțul pentru cumpărarea unui aparat radiologic mobil cu brat C, unui cardiotocograf, unui microtom semi-automat rotativ, unei căzi de tratament galvanic, unui aparat cu oscilație profundă, unui agitator pentru trombocite cu cameră termostatabilă, unui incubator (termostat 18 l) și a unui electrocauter chirurgical. Pentru fiecare dintre aparaturile medicale a fost creat un lot special. Toate aceste echipamente au o valoare totală estimată la 1.025.000 de lei, fără TVA.
Cât va costa fiecare echipament medical de la Spitalul Filantropia
Cel mai scump dintre toate echipamentele este aparatul radiologic cu brat C. Lista cu caracteristicile pe care aparatul trebuie să le îndeplinească este destul de lungă. Însă, printre acestea, echipamentul trebuie să aibă generator de înaltă frecvență, mișcări libere ale sistemului, tub de raze X cu posibilitatea localizării laser, colimator al cărui material reduce doza de radiație de împrăștiere. Echipamentul trebuie să permită, de asemenea, realizarea următoarelor aplicații: gastroenterologie, ortopedie, neurologie, urologie, chirurgie generală, traumatologie. Valoareaa acestui aparat a fost estimată la 733.000 de lei, fără TVA.
Următorul echipament, ca valoare, este microtomul semi-automat rotativ, care a fost estimat la 65.000 de lei. Electrocauterul chirurgical va costa 64.000 de lei, cada de tratament galvanic 61.000 de lei. De asemenea, agitatorul pentru trombocite cu cameră termostatabilă a fost estimat la 46.000 de lei, cardiotocograful la 31.000 de lei, aparatul cu oscillații profunde la 18.000 de lei, iar incubatorul la 7.000 de lei. Toată această aparatură medicală va ajunge la Clinica medicală 1 a Spitalului Filantropia, de pe Strada Sarari.
Firmele care vor să participe la această licitație au termen până pe14 decembrie.
Megacontract din partea primăriei pentru alte echipamente medicale
Echipamentele pe care le-am menționat deja nu sunt singurele de care va beneficia Spitalul Filantropia. Primăria Craiova a scos la licitație, în urmă cu mai bine de o lună, un contract foarte mare, tot pentru achiziția de echipamente medicale care vor ajunge la Filantropia. Acestea vor avea o valoare de 29.529.998 de lei, fără TVA. Achizția a fost împărțită pe loturi.
În cadrul primului lot, care are o valoare de 4.314.518 de lei, se vor achiziționa echipamente medicale precum tensiometru, aparate de electrocardiografie, aparate medicale respiratorii, defibrilator, cărucioare. De departe cea mai mare sumă se va cheltui pe lotul 2. Cu 19.460.928 de lei se vor cumpăra echipamente de dezinfecție și igienizare. Vorbim despre aparate de sterilizare, de dezinfectare și de igienizare, sterilizator, distribuitoare automate de săpun, articole sanitare. Lotul 3 se referă la echipamente de măsurare și testare, iar acestea vor costa 610.630 de lei. Prin intermediul lotului 4 se va cumpăra aparatură medicală de laborator în valoare de 4.581.585 de lei. Lotul 5 va cuprinde achiziționarea de mobilier medical care va costa 377.989 de lei. De asemenea, lotul 6 se referă la achiziția de echipamente IT, în valoare de 184.346 de lei.
Licitația nu prea a avut ecou
În cazul acestui contract, firmele care au dorit să își depună oferta au avut ca termen limită data de 28 noiembrie 2023. Însă, bătaia nu a fost prea mare, fiind depuse oferte doar pentru loturile 3, 5 și 6. În aceste condiții, a fost prelungită data limită pentru depunerea ofertelor referitoare la loturile 1, 2 și 4, până pe 13 și 15 decembrie. Pentru lotul 3 și-a depus oferta doar firma Medist. Pentru lotul 5 au fost două firme doritoare – DAC TECHNOLOGY S.R.L și ALMED INVESTMENTS. Totodată, pentru lotul 6, o singură firmă a depus ofertă – ALMED INVESTMENTS.
Așadar, vom vedea în următoarea perioadă dacă întreg contractul va fi dus la bun sfârșit sau se va merge mai departe doar cu cele trei loturi pentru care s-au depus deja oferte. Desigur, nici în cazul lor nu putem vorbi despre certitudini până ce Primăria Craiova nu va face evaluarea firmelor pentru a stabili dacă se încadrează în condițiile contractului.
Citește și: Program de screening pentru gravide și combatere a mortalității infantile în Oltenia