2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuncitorii români din străinătate lăsați pradă potențialelor abuzuri chiar de statul român

Muncitorii români din străinătate lăsați pradă potențialelor abuzuri chiar de statul român

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează un apel urgent către Guvernul României pentru emiterea normelor de aplicare ale Legii nr. 156/2000, modificată prin Ordonanța de Urgență nr. 33 din 28 aprilie 2021.

Această lege este esențială pentru protejarea cetățenilor români care lucrează în străinătate.

Românii care lucrează în străinătate sunt vulnerabili în fața exploatării și abuzului din cauza indolenței guvernamentale. Deși există o lege care a fost dată tocmai pentru a-i proteja în fața potențialelor abuzuri, aceasta nu poate fi pusă în aplicare, pentru că Guvernul nu a finalizat normele pentru această lege, deși data limită era 28 iunie 2021. Sunt deja de 2 ani și jumătate de întârzieri.

Normele de aplicare sunt necesare pentru a asigura claritate și eficacitate în implementarea legii. Ele ar trebui să includă mecanisme de monitorizare și control ale agențiilor de plasare a forței de muncă, precum și sancțiuni pentru încălcarea legislației. Este important asigurarea unui canal deschis de comunicare între muncitori și autorități pentru a raporta orice abatere sau abuz.

Care sunt riscurile la care se expun muncitorii români

Presa din România a scris de nenumărate ori de abuzurile la care sunt supuși muncitorii români în străinătate. Sunt celebre cazurile despre românii din Germania care plecaseră la cules de sparanghel și care ulterior erau sechestrați și obligați să muncească, asta deși la plecarea din țară li se promiseseră cu totul altceva.

Legea nr. 156/2000, modificată prin OUG 33/2021, are un rol crucial în protecția în astfel de cazuri, în special a muncitorilor sezonieri. Este menită să asigure condiții de muncă și de viață adecvate, protejându-i de exploatare și oferindu-le acces la drepturi egale cu muncitorii din țara gazdă.
Fără normele de aplicare, muncitorii români se confruntă cu riscuri majore, inclusiv:

  • lipsa unei cazări sigure și adecvate,
  • neplata corectă pentru munca depusă,
  • absența unei asigurări medicale corespunzătoare. În plus, ei pot cădea victime ale traficului de persoane sau pot fi supuși unor condiții de muncă inumane.

Cazare, hrană și transport pentru lucrătorii sezonieri

Un aspect semnificativ adus de modificările legii este protecția sporită a muncitorilor sezonieri. Conform noii reglementări, partea română (fie agenți, fie agenție de recrutate) are acum responsabilitatea de a negocia condiții de cazare adecvate pentru acești muncitori, garantând respectarea standardelor naționale din țările în care aceștia sunt plasați.

Aceasta include asigurarea unor locuințe sigure și confortabile, care să respecte normele de sănătate și siguranță ale țării gazdă.

Legea prevede ca lucrătorii sezonieri să primească o indemnizație zilnică pentru hrană pe durata angajamentului lor. De asemenea, legea prevede decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul lor din România.

FACIAS subliniază că această neglijență guvernamentală nu doar că împiedică aplicarea efectivă a legii, dar și compromite siguranța și drepturile muncitorilor români peste hotare. Guvernul României are obligația de a elabora și implementa de urgență normele de aplicare necesare pentru a asigura că aceste drepturi sunt respectate și în practică, și nu doar în teorie.

Citeşte şi: Mehedinţi: Un rănit după coliziunea dintre două tiruri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS