2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAsociația Medcorp și OMV Petrom susțin sănătatea în Dolj prin programul “Sănătate în Vecinătate'"

Asociația Medcorp și OMV Petrom susțin sănătatea în Dolj prin programul “Sănătate în Vecinătate'”

Din anul 2022, Asociația Medcorp și OMV Petrom au pus bazele programului „Sănătate în Vecinătate”, cu scopul de a aduce servicii medicale de calitate mai aproape de comunitățile rurale cu acces limitat la astfel de servicii.

În anul 2023, programul “Sănătate în Vecinătate” a ajuns și în județul Dolj, mai exact în localitatea Ișalnița. Peste 200 de localnici au beneficiat de servicii medicale gratuite, incluzând analize de laborator, electrocardiograme (EKG), consultații medicale (medicină internă, cardiologie, ecografie, oftalmologie, dermatologie) și tratament de specialitate.

Programul „Sănătate în Vecinătate” înseamnă schimbare reală pentru comunitățile vulnerabile

Programul “Sănătate în Vecinătate” produce o schimbare reală în starea de sănătate a comunităților vulnerabile și ajunge la cei care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale. Asociația Medcorp a colaborat în permanență cu autoritățile locale, asistenții sociali și personalul medico-sanitar din localitățile unde s-au desfășurat activitățile. Astfel, au avut prioritate localnicii cunoscuți cu boli cronice, vârstnicii, precum și cei care întâmpină dificultăți pentru a se deplasa, dificultăți financiare sau care nu beneficiază de asigurare de sănătate.

Datele la nivel național evidențiază discrepanțe semnificative între starea de sănătate a locuitorilor din mediul rural și cel urban. Programul „Sănătate în Vecinătate” are ca obiectiv depășirea acestor bariere, aducând serviciile medicale în inima comunităților rurale și furnizând informații medicale accesibile. Astfel, localnicii devin mai conștienți cu privire la starea lor de sănătate și sunt pregătiți să recunoască simptomele și factorii de risc, contribuind la construirea unei comunități mai sănătoase și mai bine informate.

Peste 200 de localnici din Ișalnița au beneficiat de program

Localitatea Ișalnița a necesitat o atenție sporită din partea echipei Medcorp. Cu o populație vulnerabilă numeroasă, și cu multe cazuri medicale complexe nediagnosticate anterior, echipa medicală s-a adaptat situației din teren și a revenit în două weekend-uri consecutive, crescând astfel numărul de beneficiari la peste 200 de localnici.

Deplasarea în aceste comunități presupune o mobilizare logistică complexă și o pregătire meticuloasă a echipei medicale. Această echipă este formată din medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale, studenți la facultatea de medicină, la care se adaugă și personalul non-medical esențial (logistică, administrativ, suport) pentru buna desfășurare a operațiunilor.

Activitățile medicale s-au desfășurat pe parcursul a trei zile de sâmbătă, la intervale de timp de o săptămână. În prima zi, s-a realizat înregistrarea pacienților, s-au recoltat analize de laborator și s-au efectuat EKG-uri. Mai mult, această zi a avut un rol esențial în stabilirea programărilor pentru cea de-a doua zi de sâmbată, ziua dedicată consultațiilor medicale. A doua etapă a avut loc la o distanță de 7 zile, asigurând timp suficient pentru obținerea și analizarea rezultatelor tuturor analizelor de laborator. Echipa a revenit în localitate pentru a da startul zilei de consultații, marcând astfel finalul unui ciclu complet de servicii medicale.

Aproape 50 de medici, asistenți și studenți la medicină au participat la acțiunea din Ișalnița

Acțiunea din Dolj a adus și o provocare echipei Medcorp. Odată cu identificarea nevoii crescute de a ajunge la cât mai mulți localnici ce aveau nevoie de investigații, echipa medicală a implementat în aceeași zi două fluxuri medicale paralele. Primul a fost dedicat localnicilor ce trebuiau să beneficieze de consulturi medicale, având deja analizele de laborator recoltate în urmă cu o săptamână. Al doilea flux medical a fost dedicat localnicilor care aveau nevoie de recoltare de analize de laborator, venind pentru prima dată, urmând să beneficieze de consultații în următoarea săptămână. Astfel, programul “Sănătate în Vecinătate” și școala din Ișalnița au găzduit într-o singură zi 205 de localnici ce au devenit pacienți, reprezentând echivalentul unei clinici de dimensiuni mari.

La acțiunile desfășurate în Dolj au participat activ 35 de medici, în colaborare cu 10 studenți la facultatea de medicină și 4 asistenți medicali, dar și personal non-medical. Astfel, fiecare pacient a beneficiat inițial de un examen clinic complet realizat de un medic. Pe baza acestui examen și a analizelor de laborator, specialistul a putut ghida pacientul către un consult de specialitate si o examinare suplimentară (medicină internă, cardiologie, dermatologie, oftalmologie sau examinare ecografică).

Specialiștii au diagnosticat cazuri de HTA, diabet, hepatită

La sfârșitul celor două zile de consultații, au fost puse 48 de diagnostice de hipertensiune arterială (HTA), 12 diagnostice de diabet zaharat și 76 de diagnostice de dislipidemie (nivel crescut al grăsimilor în sânge, ce contribuie la creșterea riscului de boli cardio-vasculare și infarct miocardic). De asemenea, au fost identificate 5 cazuri de hepatită cu virus C și 8 cazuri de infecție cu virus B, dar și 8 cazuri de infecție cu Helicobacter Pylori (bacterie asociată cu apariția ulcerului gastric sau chiar a neoplasmului gastric). În urma examinărilor ecografice, rezultatele au arătat o frecvență crescută a afecțiunilor tiroidiene, fapt ce a ridicat problema necesității unui screening pentru boli tiroidiene în regiunea județului Dolj.

Un aspect definitoriu al proiectului „Sănătate în Vecinătate” este angajamentul său pe termen lung în comunitățile vizitate. Serviciul de suport telefonic Medcorp facilitează comunicarea continuă cu pacienții, oferindu-le sfaturi și îndrumându-i către specialiștii potriviți, către spitalele județene sau orășenești, continuând monitorizarea cazurilor diagnosticate și contribuind la implementarea unor obiceiuri orientate către prevenție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS