David Popovici a oferit, luni, copiilor care au supravieţuit cancerului, în cadrul programului caritabil al MedLife de testare genetică intitulat „Speranţa nu moare de cancer”, fundiţe aurii fabricate din una din medaliile sale de aur cucerite la Campionatele Mondiale de anul trecut.
Susţinător al proiectului încă de la lansare, David Popovici şi-a donat în urmă cu câteva luni o medalie câştigată în proba de 200 m liber în semn de speranţă pentru copiii bolnavi de cancer. Luni, un panou cu 100 de fundiţe aurii a fost expus în cadrul Institutului Clinic Fundeni pentru a fi dăruite celor care înving boala.
„Eu sunt un campion, dar doar pentru că am reuşit să ating peretele bazinului mai rapid decât alţii. Eu doar înot rapid. Dar consider că responsabilitatea mea şi a tuturor, datoria noastră este să îi ajutăm pe ceilalţi atunci când putem. Mă simt onorat să fiu alături de atât de mulţi învingători. Nu e corect ce li se întâmplă şi trebuie să îi ajutăm. Iar eu mă pot alătura acestui program de testare genetică, unul care ajută şi aduce tratamente personalizate. Trebuie să ajutăm atunci când putem, asta e motivaţia mea.
Această medalie este una dintre cele două cele mai importante câştigate de mine, titlurile mondiale. Dar ştiu că pentru alţii, această medalie poate însemna mult mai mult decât pentru mine. Important este mesajul, şi anume că speranţa nu moare de cancer. Medalia este aici şi ajunge la mulţi, mulţi copii, care au nevoie de ea mai mult decât mine, dacă aş ţine-o undeva într-un dulap ca să ştiu că o am. Este doar o medalie”, a spus Popovici.
David cere şi ajutorul statului
Testele genetice costă aproximativ 3.000 de euro, însă ele sunt oferite gratuit copiilor prin programul „Speranţa nu moare de cancer”. Popovici a menţionat că şi statul ar trebui să fie un sponsor major în astfel de proiecte.
„Îi admir foarte tare pe aceşti copii, a fost foarte greu să intru în saloane şi la fel de greu să ies de acolo. Pentru că ei trec prin ceva… adică noi când spunem că avem probleme, nu, nu avem. Nu am dreptul să mă plâng că e greu… pentru că ei duc adevăratul greu. Am simţit admiraţie şi respect faţă de ei, mă bucur că mulţi au reuşit să învingă această boală nemiloasă
Cu siguranţă e nevoie de cât mai mulţi bani, pentru că e nevoie de cât mai multă finanţare, de cât mai multă susţinere din partea entităţilor private, dar şi din partea statului. Şi statul ar trebui să aibă un rol major în asemenea proiecte, să fie un sponsor major“, a mai menţionat el.
Citeşte şi: Jaqueline Cristian: „Sunt pregătită de un 2024 bun!“