2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCel mai periculos tip de consum de alcool. Crește de șase ori riscul de ciroză

Cel mai periculos tip de consum de alcool. Crește de șase ori riscul de ciroză

Un studiu recent desfășurat de universități și instituții medicale de prestigiu, a scos la iveală cel mai periculos tip de consum de alcool de la ora actuală. Este vorba despre excesul într-un timp foarte scurt: corelat cu un anume tipar genetic, consumul excesiv crește de 6 ori riscul de ciroză hepatică indusă de alcool.


În cadrul cercetării publicate în Nature Communications și realizate de către specialiștii din cardul Universităților UCL, Oxford și Cambridge, alături de cei de la Spitalul Royal Free, se arată pentru prima oară legătura dintre un anumit tipar de consum de alcool și riscul crescut de ciroză indusă de acesta. Analiza a vizat obiceiurile de consum a peste 312.000 de britanici. Aceasta a luat în calcul obiceiurile de consum, predispoziția genetică și prezența diabetului de tip 2 în evaluarea riscului de ciroză, scrie Hotnews.

Diabetul corelat cu alcoolul crește riscul de ciroză hepatică

Astfel, în urma cercetării s-a dovedit că persoanele care consumă 12 unități de alcool într-o zi dintr-o săptămână au un risc de 3 ori mai mare să dezvolte ciroză hepatică decât persoanele care se încadrează în consumul moderat, nu au risc genetic de ciroză și nici diabet. În cazul celor care au predispoziție genetică, riscul este de 4 ori mai mare, iar la cei care suferă de diabetul de tip 2 au un risc dublu de ciroză.

În cazul în care o persoană are acest tipar de consum de băuturi alcoolice și are și predispoziție genetică, riscul de ciroză crește de șase ori. În plus, diabetul de tip 2 face ca riscul să fie și mai mare. O unitate de alcool înseamnă aproximativ 17 mililitri de alcool pur, care se regăsesc în 350 de ml de bere (5 la sută alcool), 150 de ml de vin (10 la sută alcool) sau în 44 de ml de tărie (40 la sută alcool).

„Nu contează doar cantitatea totală de alcool consumată, ci si modul în care este consumată”

„Multe dintre studiile care au analizat legătura dintre bolile de ficat și băuturi alcoolice se concentrează pe volumul total de alcool consumat de către pacienți. Noi am avut o altă abordare și descoperit că tiparul de consum este un indicator mai bun pentru riscul de ciroză. În plus, am observat că riscul este cu atât mai mare cu cât sunt implicați și alți factori de risc, pe lângă excesul de alcool” a declarat dr. Linda Ng Fat, autorul principal al studiului, din cadrul UCL Epidemiology & Public Health.

„Această cercetare este importantă pentru că arată faptul că nu contează doar cantitatea totală de alcool consumată, ci și modul în care este consumată. A bea mult, repede sau a bea cu intenția de a te îmbăta, toate pot avea consecințe grave asupra sănătății ficatului”, a adăugat Pamela Healy, Director Executiv al British Liver Trust.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: Concertele de Revelion în țară. Cine cântă în cele mai importante orașe

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS