Peste 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la 1 ianuarie, de Sfântul Vasile. Mai exact, 435.346 bărbaţi şi 77.840 de femei, informează Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Vasile – 413.983 de persoane. Alte nume derivate, mai des întâlnite sunt:
- Sică – 367,
- Sile – 438,
- Silică – 219,
- Vasi – 131,
- Vasilică – 20.208.
Poartă prenumele Vasilica 74.967 de femei. De asemenea, Suca – 827, Silica – 506, Vasi – 23, Vasilica – 317, Vasilca – 1.200.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare este sărbătorit la 1 ianuarie.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea, numit „veacul de aur” al creştinătăţii, într-o familie evlavioasă creştină şi a avut parte de o educaţie aleasă.
A studiat mult în domeniile ştiinţelor şi filosofiei, întrecând mult în cuvinte, nu numai pe cei din vremea lui, ci şi pe cei vechi.
Sfântul Vasile cel Mare a ocupat scaunul arhiepiscopal al mitropoliei Cezareei Capadociei la vârsta de 37 de ani şi a păstorit Biserica opt ani. S-a dus către Domnul, aflat în fruntea arhiepiscopiei sale.
Ca întâistătător al scaunului din Cezareea Capadociei, Sfântul Vasile a întemeiat, lângă Cezareea, diferite aşezăminte pentru alinarea suferinţelor celor bolnavi şi nevoiaşi:
- spitale,
- azile,
- ospătării,
- şcoli şi altele.
În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, tradiţia spune că este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Tradiţia populară mai spune că ai noroc dacă prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie este bărbat.
Citește și: Regina Danemarcei abdică după 52 de ani de domnie