2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a dat sute de milioane de euro pe certificatele de CO2 pentru conformarea la normele de mediu

CEO a dat sute de milioane de euro pe certificatele de CO2 pentru conformarea la normele de mediu

Complexul Energetic Oltenia (CEO) se apropie de finalizarea activităților de cumpărare a certificatelor de CO2. Fără plata taxei de poluare sau achiziția certificatelor respective, compania energetică nu poate să funcționeze. Mai mult decât atât, pentru fiecare certificat neachiziționat se aplică o amendă în valoare de 100 de euro. Daniel Burlan, director de vânzări al Complexului Energetic Oltenia și fostul șef al Directoratului CEO, a precizat că până în momentul de față au fost achiziționate aproape toate certificatele de CO2 aferente producției de energie electrică din anul 2023. Procentul de realizare a achiziției este de peste 95%.

„Stăm foarte bine din acest punct de vedere. Avem cumpărate aproape toate certificatele. Suntem la peste 95%. Putem spune că am finalizat acest proces. Prețurile au fost și de 95 de euro, dar și de 66 de euro. A fost o piață care a fluctuat în 2023. Pe 2023 avem o producție realizată de 6,6 terawați, față de 7,1 propusă”, a menționat Daniel Burlan. Prețul în momentul de față pentru un certificat de CO2 este de 76 de euro. De exemplu, pentru 6,6 milioane de certificate de CO2 la un preț mediu de 70 de euro bucata suma plătită este de peste 400 de milioane de euro.

Sute de milioane de euro pe an pentru achiziția certificatelor

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de sute de milioane de euro anual pentru plata certificatelor de CO2. Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a respectat în luna aprilie obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2022. Achizițiile certificatelor de CO2 (EUA) au fost efectuate pe Piața Primară EEX, Piața Secundară Spot EEX și Bursa Română de Mărfuri. Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 96 euro în anul 2023. Chiar s-a trecut de 100 de euro la un moment dat. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2022, peste 500 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei.

„Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. CEO a respectat în fiecare an termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse”, conform CEO.

Citește și: Scandal într-o sală de jocuri de noroc din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS