Cei mai mulţi dintre români sărbătoresc Sfântul Ioan pe 7 ianuarie. Însă, în acest an, mulţi credincioşi din România ar urma să sărbătorească, pe 7 ianuarie, Crăciunul pe stil vechi.
Vorbim despre credincioşii care se bazează pe calendarul iulian. Între calendarul iulian şi calendarul gregorian, utilizat de majoritate, există un decalaj de câteva zile. Astfel, cei care folosesc calendarul iulian ar urma să sărbătorească Crăciunul abia pe 7 ianuarie, conform observatornews.ro.
În România, peste un milion de persoane ar urma să serbeze Crăciunul pe stil vechi
Se estimează că, în România, peste un milion de persoane ar urma să serbeze Crăciunul pe stil vechi pe 7 ianuarie. Vorbim aici, în principal, de membri ai comunităţilor de ruşi lipoveni, sârbi, moldoveni şi ucraineni.
Conform alba24.ro, la nivel internaţional există numeroase biserici care încă utilizează calendarul iulian, de la Biserica Rusă şi Biserica Sârbă şi până la Patriarhia Ierusalimului.
Tradiţii specifice
În principiu, sărbătorirea Crăciunului pe rit vechi nu este cu mult mai diferită de sărbătorirea Crăciunului pe rit nou. Totuşi, există câteva tradiţii specifice. Se spune, printre altele, că este bine să se prepare 12 feluri diferite de mâncare. Câte unul pentru fiecare apostol al Domnului.
De obicei, de pe masa de Crăciun nu lipsesc compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi. În funcţie de fiecare comunitate, masa de Crăciun este completată cu preparate specifice.
Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar încă dinainte de Hristos
Există informaţii conform cărora calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar încă dinainte de Hristos şi a funcţionat în forma iniţială până în Secolul XVI. Atunci, Papa Grigore al XIII-lea a decretat reforma calendarului.
Chiar şi aşa, calendarul iulian, despre care se spunea că ar avea nevoie de adăugarea unui număr mult prea mare de zile pentru a fi pus în acord cu anul astronomic, este folosit încontinuare de mai multe biserici naţionale ortodoxe.
În 1923, la Conferinţa interortodoxă de la Constantinopol, a fost propusă o nouă revizuire a calendarului, astfel obţinându-se forma utilizată în prezent de cele mai multe state ale lumii.
Citeşte şi: Coaliție pentru deminarea Mării Negre