7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCimitirele Sineasca şi Dorobănţia vor fi supravegheate video

Cimitirele Sineasca şi Dorobănţia vor fi supravegheate video

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova vrea ca, de anul acesta, cimitirele Sineasca şi Dorobănţia să fie supravegheate video. Pentru acest lucru, regia investeşte 362.614 de lei, fără TVA, pentru a elimina eventualele vandalizări sau furturi.

RAADPFL Craiova a scos la licitaţie, recent, un contract pentru achiziţionarea de sisteme video care vor fi montate în două cimitire importante din Craiova. Este vorba despre Sineasca şi Dorobănţia. Contractul presupune procurarea echipamentelor aferente, instalarea şi punerea în funcţiune a acestora, dar şi serviciile de proiectare a sistemelor video pentru ambele cimitire. De asemenea, RAADPFL vrea să cumpere, prin acelaşi contract, şi echipamentele de monitorizare necesare. Acestea vor fi instalate la Dispeceratul Poliţiei Locale din Craiova, pe strada Doctor Dimitrie Gerota.

Cimitirele vor fi pline de camere video

Prin acest proiect al RAADPFL, în Cimitirul Dorobănţia vor fi montate 42 de camere de supraveghere. Acestea ar trebui să fie livrate în maximum două luni de la semnarea contractului. Cimitirul Sineasca va fi monitorizat prin intermediul a 89 de camere, dată fiind suprafaţa mult mai mare a acestuia. Camerele de supraveghere vor fi livrate în maximum trei luni de la semnarea contractului. Firmele care vor să obţină acest contract trebuie să îşi depună ofertele până pe 15 ianuarie. Apoi, până pe 13 februarie RAADPFL va face evaluarea acestora, iar după aceea va desemna câştigătoarea.

Contractul semnat cu firma câştigătoare va avea o valabilitate de cinci luni, timp în care firma va trebui să pună la punct întreg sistemul video. De asemenea, firma câştigătoare trebuie să ofere, conform contractului, o perioadă de garanţie de minimum 24 de luni pentru toate echipamentele instalate, în condiţii corespunzătoare de exploatare. Pe perioada garanţiei, furnizorul va oferi intervenţie în cel mult 24 ore de la sesizarea scrisă sau telefonică. Se va asigura suport tehnic şi instruirea personalului pentru utilizarea corectă a echipamentelor. Furnizorul va oferi un număr de telefon la care va raspunde 24/7, pe perioada garanţiei.

Totodată, acesta va suporta toate cheltuielile legate de transportul (încărcare, descărcare, manipulare) şi instalarea produselor, dacă acestea se defectează în perioada de garanţie. Tot firma care va obţine contractul va suporta toate cheltuielile rezultate din respingerea produselor ca urmare a calităţii necorespunzătoare a acestora.

Ce se mai aude despre camerele video pe care vrea să le monteze primăria în Craiova?

În acest moment mai este în derulare încă o licitaţie pentru achiziţie de camere video, însă aceasta aparţine Primăriei Craiova. Pe 22 octombrie, după aproape patru luni de la crima din Grădina Botanică, Primăria Craiova a publicat în SEAP un acord-cadru, care va fi valabil timp de patru ani, pentru cumpărarea şi montarea a aproximativ 500 de camere video, care vor fi amplasate în mai multe zone din oraş. Valoarea totală estimată a contractului va fi cuprinsă între 6.621.526 de lei şi 9.279.145 de lei, fără TVA.

Municipalitatea nu a menţionat în caietul de sarcini locurile exacte în care vor fi amplasate camerele. Probabil cele mai multe dintre ele vor fi în Grădina Botanică, în intersecţii importante, în zone cunoscute pentru acte de vandalism, etc. Pentru această licitaţie, perioada de depunere a ofertelor s-a încheiat în luna decembrie. Două firme se bat pentru acest contract. Este vorba despre CIVITAS SYSTEMS (Craiova) şi FOCUS SECURITY SYSTEMS (Bucureşti). La finalul lunii februarie municipalitatea va finaliza procedura de evaluare şi va desemna firma câştigătoare. Abia apoi vom putea afla unde vor fi direcţionate primele camere video din acest contract.

În prezent, Craiova dispune de 256 camere video. Acestea sunt amplasate în Pasajul Subteran, Parcul Nicolae Romanescu, Centrul Istoric, Parcare Subterană, în anumite intersecții şi la unele platforme de gunoi.

Citeşte şi: A mai trecut un Târg de Crăciun, cu ce-am rămas?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS