3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii vor plăti o taxă specială ca să "alimenteze" la staţiile electrice din parcarea subterană

Craiovenii vor plăti o taxă specială ca să „alimenteze” la staţiile electrice din parcarea subterană

Craiovenii care vor folosi staţiile electrice de încarcare a autoturismelor electrice sau hibride ale primăriei vor plăti o taxă specială în cuantum de 40 de lei. Primăria Craiova a pus în dezbatere publică un Regulament privind aplicarea taxei speciale, utilizarea şi exploatarea stațiilor electrice de încărcare a autoturismelor electrice/hibride. În respectivul act se face vorbire despre condiţiile în care craiovenii trebuie să folosească aceste staţii. Până acum primăria nu a perceput această taxă.

Staţia de încărcare/foto Claudiu Tudor


Acest Regulament se aplică pentru staţiile de încărcare din parcarea subterană. În Craiova nu există o staţie de încărcat maşini electrice sau hibrid administrate de primărie, în afara celor din parcarea mai sus amintită. În Craiova se vorbeşte de câţiva ani de staţii de încărcare a vehiculelor electrice destinate maşinilor private. Ba chiar au fost aprobate şi 18 locaţii pentru amplasarea lor, dar totul se află încă la faza de proiect. În parcarea subterană sunt două stații electrice și 244 de prize. Craiova este încă deficitară la acest capitol, cu toate că numărul maşinilor electrice este în creştere.

Ce spune Regulamentul privind taxa specială

Staţiile de încărcare sunt disponibile pentru orice craiovean care utilizează un vehicul electric/hibrid, indiferent de marcă, model sau tip. Accesul la staţiile de încărcare este permis permanent.
În cuprinsul acestui regulament sunt prevăzute atât obligaţii pentru craiovenii care folosesc staţiile, cât şi pentru autorităţi. Ce trabuie să facă deţinătorii de maşini electrice sau hibrid când „alimentează” la staţiile electrice ale primăriei?

„a)Să respecte regulile de circulaţie rutieră;
b)Să parcheze regulamentar, încadrat în spaţiul destinat alimentării electrice şi plug-in hibrid;
c)Să urmeze toţi paşii procedurali prevăzuţi de modul de încărcare specific fiecărui autovehicul electric şi plug-in hibrid;
d)Să acceseze instalaţia în conformitate specificaţiile tehnice ce trebuie respectate pentru alimentarea electrică a autovehiculului;
e)Să utilizeze staţia în condiţii de siguranţă, pentru evitarea accidentelor şi a avarierii autovehiculului;
f)Pe timpul alimentării să monitorizeze autovehiculul în condiţii de siguranţă. După alimentare să aşeze cablul în priză.”, se spune în Regulament.


De cealaltă parte, administraţia locală craioveană trebuie să:

” a)Asigura semnalizarea corespunzătoare şi vizibilă a spaţiului (marcajul realizat cu culoarea verde) în concordanţă cu standardele europene şi naţionale în domeniu;
b)Pune la dipoziţia cetăţenilor, staţiile de alimentare a autovehiculelor electrice/hibride, în vederea reîncărcării acumulatorilor autovehiculelor electrice; c)Staţiiile de reincărcare trebuie să respecte Standardul IEC 61851 (Sistem de încărcare conductivă pentru vehicule electrice);d)Orice defecţiune apărută la autovehicul în timpul alimentării sau după alimentare nu intră în responsabilitatea Municipiului Craiova”.

Taxa pentru încărcarea maşinilor electrice, 40 de lei

Conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 562/2023 – Anexa nr. 6 taxa pentru încărcarea autoturismelor electrice/hibride este în cuantum de 40 lei/mașină/încărcare.
Taxa se va aplica după aprobarea Regulamentului privind aplicarea taxei speciale, utilizarea şi exploatarea stațiilor electrice de încarcare a autoturismelor electrice/hibride aflat în dezbatere publică”,
spun reprezentanţii Primăriei Craiova.

Tot în regulament se spune că taxa specială trebuie plătită înainte.

Plata pentru încărcare se realizeaza prin servicii de plată on-line, servicii de acces și facilitare a plăților folosind instrumente de plată electronică de tip: card bancar înrolat în aplicatia dedicată, SMS și la automatul de plată sau la casieria din parcarea subterană”.


Amintim că taxa de parcare pentru parcarea subterană în zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, instituită prin HCL nr.97/2016, se stabileşte la:
a)1 leu/oră, pentru parcarea (staţionarea) de până la 2 ore;
b)10 lei, pentru staţionarea de la 2 ore până la 5 ore;
c)150 lei/lună, pentru parcarea pe timpul nopţii, de luni până vineri (18.00-6.00) şi tot weekendul;
d)180 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (6.00-18.00);
e)1.000 lei/lună, staţionare nelimitată;
f)70 lei, taxă remitere tichet, pentru pierderea, deteriorarea a tichetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS