3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn probiotic natural ar putea reduce simptome ale autismului

Un probiotic natural ar putea reduce simptome ale autismului

Un grup de cercetători italieni a demonstrat că o tulpină specifică a bacteriei Lactobacillus reuteri, un probiotic prezent în mod normal în microflora intestinală, s-a dovedit eficientă în reducerea simptomelor psihosociale ale tulburărilor din spectrul autist, conform unui studiu internaţional, ale cărui rezultate au fost publicate miercuri.

Probioticul eficient în îmbunătățirea comportamentului prosocial

Tulburarea de spectru autist este una dintre afecţiunile asupra cărora s-a concentrat un nou studiu, ce a vizat o mai bună înţelegere a relaţiei dintre axa intestin-creier şi simptomele caracteristice autismului.

Studiul clinic, la care au participat Policlinico Tor Vergata şi Fundaţia Santa Lucia IRCCS din Roma, a demonstrat că ingestia unei anumite combinaţii de Lactobacillus reuteri, care conţine tulpinile ATCC-PTA-6475 şi DSM-17938, a îmbunătăţit comportamentul prosocial al celor 43 de copii cu vârste între 4 şi 8 ani care au participat la cercetare.

Studiul confirmă că ingestia de terapii integrative cu probiotice reprezintă un domeniu de cercetare foarte promiţător.

Cercetătorii vor să dezvolte studii mai ample

„Pacienţii pe care i-am inclus, deşi nu au prezentat o îmbunătăţire a simptomelor generale, au avut beneficii clare în funcţionarea socială, în special în privința abilităţilor sociale adaptative”, a declarat Luigi Mazzone, medic specializat în neuropsihiatrie pediatrică la Policlinico Tor Vergata din Roma, potrivit Agerpres.

În lumina rezultatelor studiului şi în conformitate cu ce prezintă literatura de specialitate, cercetătorii italieni cred că ar fi util să se efectueze studii mai ample care să investigheze efectele specifice ale tulpinilor individuale asupra simptomatologiei autiste.

Studiul privind efectul probioticului asupra autismului a durat peste trei ani

Studiul, care a durat mai bine de trei ani şi ale cărui rezultate au fost publicate miercuri, în jurnalul ştiinţific Cell Host & Microbe, reprezintă un punct de plecare util pentru „identificarea factorilor biologici asociaţi cu disfuncţiile comportamentale, în vederea unei mai bune înţelegeri a autismului”, a declarat Elisabetta Volpe, directoare a Laboratorului de Neuroimunologie Moleculară din cadrul Fundaţiei Santa Lucia.

Tulburarea de spectru autist, care în Italia are o incidenţă de 1 la 77 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani, este una dintre afecţiunile asupra cărora s-a concentrat cel mai mult acest studiu, ce a vizat o mai bună înţelegere a relaţiei dintre axa intestin-creier şi simptomele caracteristice autismului.

La cercetări au participat și instituții din SUA, Australia și Suedia

„Unul dintre punctele forte ale cercetării noastre”, a adăugat Volpe, „este caracterul său multidisciplinar, care ne-a permis să analizăm mai mulţi mediatori ai comunicării intestin-creier, cum ar fi comportamentul, microflora şi sistemul imunitar, şi cred că studiile ulterioare pe această direcţie ne vor permite să identificăm factorii biologici asociaţi cu disfuncţiile comportamentale, ceea ce va fi util pentru a înţelege mai bine autismul”.

Alături de cele două instituţii italiene, la studiu au participat și instituţii din Statele Unite, Australia şi Suedia.

Citește și: Trei judeţe din Oltenia, în topul celor mai mici salarii din ţară

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS