Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de o femeie condamnată la doi ani şi şapte luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă. În urmă cu un an, alături de inculpată au mai fost condamnate alte opt persoane. Şapte inculpaţi au primit pedepse cu suspendare, iar unul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Craiova judecă în continuare apelurile formulate de ceilalţi inculpaţi condamnaţi. Anchetatorii au susţinut că trei dintre inculpați au cerut şi primit sume cuprinse între 100 și 600 euro pentru a interveni pe lângă funcționari de la Serviciul Permise Olt sau RAR Olt.
Inculpaţii din acest dosar au fost trimişi în judecată în octombrie 2020. Printre infracţiunile reţinute de procurori s-au numărat cumpărarea de influență, traficul de influență sau complicitate la aceste infracţiuni. Potrivit oamenilor legii, şpăgile erau cuprinse între 100 şi 600 de euro.
„Ofițerii de poliție judiciară ai Serviciul Județean Anticorupție Olt, în baza ordonanțelor de delegare, au efectuat activități investigative și de cercetare penală care au probat că, trei dintre inculpați, în perioada aprilie 2018 – iulie 2018, prin mijlocirea altor trei inculpați, au pretins și primit de la ceilalți cinci inculpați sume de bani cuprinse între 100 și 600 euro pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Olt, Registrului Auto Român Olt, Direcției Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Slatina, în scopul facilitării promovării examenului de obținere a permisului auto – proba practică, precum și îndeplinirii formalităților necesare înmatriculării unor autovehicule și urgentarea înmatriculării”, au explicat oamenii legii.
Pedepse cu suspendare pentru infracţiunile comise
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt pe 14 octombrie 2020. Pe 19 ianuarie 2023, instanţa s-a pronunţat. Opt dintre inculpaţi au primit pedepse cuprinse între un an şi nouă luni şi trei ani de închisoare cu suspendare. Aceştia au fost obligaţi să presteze 120, respectiv 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. Instituţiile desemnate de instanţă sunt Consiliului Local Slatina-Directia Administrare Patrimoniu şi Colegiului Tehnic Metalurgic Slatina.
Un inculpat a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile comise. Ultimul inculpat din acest dosar, care a fost acuzat de mărturie mincinoasă, a fost achitat. Instanţa a mai dispus confiscarea unor sume de bani în lei şi euro de la inculpaţi, dar şi menţinţerea sechetrului pus pe autoturismul unui inculpat.
Condamnată definitiv în dosarul şpăgilor pentru permise
Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de inculpaţi la Curtea de Apel Craiova.
În noiembrie, anul tracut, instanţa a dispus disjungerea cauzei şi crearea a două noi dosare. În unul dintre dosare, instanţa s-a pronunţat pe 15 ianuarie. Judecătorii au respins ca tardiv apelul formulat de o inculpată condamnată la doi ani şi şapte luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitvă.
Curtea de Apel Craiova judecă în continuare apelurile formulate de ceilalţi inculpaţi.