7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMesajul unui medic, în criza CNAS: "Unii dintre noi riscă să ajungă la un venit de sub 3000 lei pe lună"

Mesajul unui medic, în criza CNAS: „Unii dintre noi riscă să ajungă la un venit de sub 3000 lei pe lună”

UPDATE

În urma negocierilor între reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și medici s-a ajuns la o soluție temporară de compromis, până la 30 iunie 2024. Contractele actuale se vor prelungi prin acte adiționale până la jumătatea acestui an în aceleași condiții. Până în vară, guvernanții ar trebui să caute soluții pentru menținerea actualelor tarife și în viitor.

„Am dedicat 22 de ani studiului, susţinuţi financiar de părinţi, ca să riscăm să ne întoarcem cu mâna întinsă către ei”, spune medicul Cristina Bogdan.

Cât este de justificată revolta medicilor de familie şi a medicilor specialişti din ambulatorii?

Medicii tineri, revoltaţi de măsurile decidenţilor

După ce CNAS a publicat un proiect care prevede reducerea valorii punctului pentru servicii medicale, care va duce la scăderea cu 30% a veniturilor policlinicilor şi ale cabinetelor, aceştia s-au unit şi au început să protesteze. Au avertizat că nu vor mai încheia contractele noi cu Casa de Asigurări de Sănătate la 1 februarie şi că pacienţii vor fi nevoiţi să plătească din buzunar orice control din aria prespitalicească. Un banal consult la medicul de familie, de exemplu.

Cei mai afectaţi de acest proiect vor fi tinerii medici specialişti care lucrează exclusiv în mediul privat, au transmis mai mulţi reprezentanţi ai corpului profesional.

Dr. Cristina Bogdan se află în această situaţie şi a transmis un mesaj foarte personal cu privire la implicaţiile pe care le-ar avea aprobarea acestui proiect.

„Când CNAS a eliberat acel comunicat am făcut un grup în care s-au strâns foarte mulţi medici din Craiova. Am reuşit să ne unim. Sunt reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA), dar în primul rând reprezint medicii tineri care lucrează exclusiv în mediul privat. Pentru noi, situaţia este dramatică. Veniturile ne vor fi reduse cu 30%.”

„Noi suntem cei care au decis să rămână în România”

Aceasta spune că pentru mulţi dintre medicii tineri care lucrează în centrele medicale private această criză va fi un imbold către plecarea din ţară, în condiţiile în care statisticile spun că România are deficit de specialişti.

„Noi suntem cei care au decis să rămână în România şi singurele locuri pe care le-au găsit disponibile au fost în policlinicile private. Ştiam sacrificiile pe care le aveam de făcut şi luptele pe care le aveam de purtat rămânând aici. Suntem acuzaţi că ne cerem drepturile şi ni se trage atenţia că această meserie este făcută din pasiune, nu pentru bani. Da, este făcută din pasiune. Din pasiune profesăm şi încercăm să ne cucerim fiecare pacient, să îl facem să ne recomande vecinilor, copiilor, prietenilor. Însă pasiunea nu le pune mâncare pe masă copiilor noştri şi nu ne plăteşte chiriile”, a transmis medicul.

„Înţeleg că 3000 de lei este mult pentru unii oameni, dar noi am dedicat 22-23 de ani studiului”

Cristina Bogdan spune că veniturile unui medic specialist va scădea chiar şi sub 3000 lei net pe lună dacă proiectul trece.
„Unii dintre noi, în urma acestor reduceri, vom ajunge la un venit de nici 3000 lei pe lună. Înţeleg că 3000 de lei este mult pentru unii oameni, dar noi am dedicat 22-23 de ani sau mai mult studiului, timp în care părinţii noştri ne-au susţinut financiar, şi riscăm să ne întoarcem cu mâna întinsă la ei.”

„Dorinţa de economie e de înţeles, dar nu riscând sănătatea unui popor”

Criza din Sănătate este declanşată într-o perioadă deja tulbure, în plin protest al transportatorilor şi fermierilor, însă medicii spun că reacţia lor era inevitabilă, ca urmare a publicării proiectului CNAS.
„Momentul în care protestăm nu este cel mai bun, dar nu noi ni l-am ales. Eu, personal, ţin să menţionez că îi înţeleg pe protestatarii din domeniul agricol. Ştiu ce înseamnă să nu îţi vezi familia cu zilele, pentru că se recoltează. Ştiu ce înseamnă să îţi vinzi recoltele. Mama mea a fost inginer agronom, iar eu, din banii câştigaţi de ea, am putut să fac 22 de ani de şcoală.

Dorinţa Guvernului de a face economie este de înţeles, dar acest lucru nu se poate face riscând sănătatea unui popor şi călcând pe demnitatea unei categorii sociale care lucrează în condiţii dificile cu sume de bani infime, comparativ cu medicii din ţări europene”, mai spune dr. Cristina Bogdan, în mesajul său.

An electoral început prin „sabotarea sistemului de sănătate”

Este foarte trist ca acest an, în care se cere votul cetăţenilor, să fie început prin „sabotarea sistemului de sănătate”, spune dr. Bogdan. O componentă esenţială a acestuia este pre-spitalul, adică medicina de familie şi cabinetele şi policlinicile private, adaugă.

„Reducerea bugetelor noastre înseamnă supraîncărcarea spitalelor şi timpi mai mari de aşteptare până când pacientul ajunge efectiv să fie văzut de un medic specialist. Nu credem că ne luptăm cu morile de vânt. Credem că reuşim, fiind uniţi, să le arătăm copiilor noştri că se poate rămâne aici (în ţară – n.r.) dacă încerci şi lupţi suficient de tare”, este mesajul medicului în contextul tensiunilor dintre medici şi guvernanţi.

Citeşte şi: Criză „nemaiîntâlnită” în Sănătate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS