2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLicitaţie fabuloasă pentru anveloparea blocurilor din Craiova. Se pot pune la bătaie peste 400 de milioane de euro

Licitaţie fabuloasă pentru anveloparea blocurilor din Craiova. Se pot pune la bătaie peste 400 de milioane de euro

Craiova se pregăteşte să reabiliteze şi mai multe blocuri, iar primăria a scos la licitaţie un acord-cadru cu o valoare fabuloasă, care poate ajunge la peste 400 de milioane de euro. Banii pot veni din diverse programe europene, programe naționale sau bugetul local, iar zonele vizate din oraş sunt Calea Bucureşti şi Calea Severinului.

Primăria Craiova începe anul cu o licitaţie de toată frumuseţea, pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Craiova”, care presupune o sumă colosală. Prin intermediul acestui proiect se doreşte continuarea lucrărilor de anvelopare a mai multor blocuri din oraş. Practic, este vorba despre un acord-cadru care va fi valabil timp de 4 ani, interval în care vor intra în reabilitare blocuri de pe Calea Bucureşti şi de pe Calea Severinului. Contractul a fost împărţit în două loturi – Zona de Sud a Căii Bucureşti şi Căii Severinului şi Zona de Nord a aceloraşi străzi.

Valoarea totală estimată a contractului poate ajunge la 2.305.588.481 lei, fără TVA (peste 461 de milioane de euro). Însă, nu este obligatoriu să se atingă acest nivel. Cert este că suma minimă pe care primăria trebuie să o bifeze în cadrul acestui contract este de 151.539.121 (aproximativ 30 de milioane de euro). Pentru fiecare dintre cele două zone a fost alocată o sumă estimată cuprinsă între 75.769.560 de lei şi 1.152.794.240 de lei, fără TVA.

De ce vrea primăria să continue reabilitarea blocurilor

În caietul de sarcini municipalitatea a motivat această investiţie. „Realizarea lucrărilor de reabilitare termică are drept scop creşterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, respectiv reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, în condițiile asigurării menținerii climatului termic interior precum ameliorarea aspectului urbanistic al localităților. Reducerea consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuințe are ca efecte reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, creşterea independenței energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru încăzire precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localităților. Aceste măsuri sunt în concordanță cu obligațiile României privind Directiva 2006/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind eficiența energetică la utilizatorii finali precum și a Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind performanță energetică a clădirilor“, se menţionează în document.

Ce lucrări se vor realiza la blocurile din Craiova

Suprafețele construite desfășurate care au fost estimate pentru un contract subsecvent maxim sunt de 126.900 mp, respectiv de 20.000 mp pentru contractul subsecvent minim, pentru fiecare lot în parte. Cel mai mic contract subsecvent va avea valoarea de 21.424.896 de lei, fără TVA, iar cel mai mare contract subsecvent va avea o valoare de 97.859.303 de lei, fără TVA.

Se vor reabilita pereţii exteriori ai blocurilor. Printre lucrările care vor fi făcute la nivelul acestora se numără izolarea, bordarea cu fâșii orizontole continue de materiale termoizolante, dublarea țesăturilor din fibre de sticlă sau/ și folosirea unor profile subțiri din aluminiu sau din PVC în zonele de racordare, căptuşirea termoizolantă a conturului tâmplăriei exterioare, montarea unor glafuri noi din tablă, recondiţionarea anumitor elemente decorative (unde este cazul), montarea unor grile noi în golurile de ventilaţie, etc.

De asemenea, se vor executa lucrări şi la nivelul planşeului peste ultimul etaj, dar şi al planşeului peste subsol. În acelaşi timp, blocurile vor beneficia de refacerea tâmplăriei exterioar
și închiderea balcoanelor cu tâmplărie performantă energetic. Totodată, se va înlocui total distribuția instalației de încălzire centrală de la subsol blocurilor cu conducte noi, se va reface izolația conductelor de distribuție a agentului termic aflate în subsolul clădirii, etc.

Lucrări şi la reţeaua de distribuţie a apei calde

Reabilitarea blocurilor de pe Calea Bucureşti şi Calea Severinului presupune şi înlocuirea conductei de apă caldă menajeră de la plafonul subsolului pe toată lungimea traseelor până la baza coloanelor, înlocuirea armăturilor prevãzute pe conductele de apă caldã, izolarea termicã a conductelor de distribuție apă caldă înlocuite, înlocuirea conductelor de recirculare pentru apa caldă menajeră de la plafonul subsolului pe toatã lungimea traseelor până la baza coloanelor. Acolo unde conductele de recirculare nu sunt prevăzute până la toate coloanele blocului acestea se vor prelungi astfel încât fiecare coloană să aibă la baza ei conducta de recirculare.

De asemenea, se vor înlocui armăturile prevãzute pe conductele de recirculare de apă caldă şi se vor monta robineţi noi. Printre lucrări se regăseşte şi izolarea termică a conductelor de recirculare pentru apă coldã inlocuite, dar şi montarea unui contor termic pentru conducta de recirculare acolo unde acesto nu există. Potrivit caietului de sarcini, termenul de execuție este estimat la maximum 9 luni/pe fiecare bloc în parte, calculat de la data prevăzută în ordinul de începere a lucrărilor emis de către primărie şi comunicat executantului, și până la data comunicării de către executant către investitor a terminării lucrărilor.

Firmele doritoare pot depune oferte până pe 26 februarie

Lucrările vor fi executate simultan pe toate blocurile care se regăsesc într-un contract subsecvent. Se estimează că se vor încheia trei contracte subscevente/trimestru/lot sau ori de câte ori este necesar, în funcție de necesitățile autorității contractante. Termenul limită pentru depunerea ofertelor din partea firmelor doritoare să pună mână pe contract este până pe 26 februarie. Cel mai probabil, va mai dura cel puţin trei luni până se vor face evaluările firmelor participante. Aşadar, este posibil ca în această vară să fie iniţiate primele lucrări, în cazul în care firmele ofertante îndeplinesc condiţiile şi dacă nu vor exista contestaţii.

Citeşte şi: Primăria Craiova bifează cel mai mare contract de până acum pentru locurile de joacă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS