2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeSezonul rece, o provocare pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii cronice. Sfaturile pneumologului

Sezonul rece, o provocare pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii cronice. Sfaturile pneumologului

Pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii cronice, precum astmul sau bronhopneumopatia, această perioadă înseamnă un risc în plus. Medicii îndeamnă la vigilenţă şi le recomandă acestora să nu întârzie vizita la specialist la primele semne ale contractării unei infecţii. Dr. Iulia Maria Fuiorea, medic specialist pneumolog în cadrul centrului Cardio Help, îi sfătuieşte pe pacienţi să ia măsuri din timp pentru a evita internările în spitale, unde sunt expuşi unor riscuri suplimentare, pe fondul sistemului imunitar vulnerabil.

Pacienţii cu astm pot avea crize mai dese

“În sezonul rece, pacienţii cronici se confruntă cu diverse exacerbări ale afecţiunilor de care suferă.

Pacienţii cu astm bronşic, bronhopneumopatie cronică (BPOC), trebuie să acorde o atenţie crescută sănătăţii în perioada aceasta cu gripă, răceli, laringite, Covid deoarece prezintă riscul de a se decompensa. Spre exemplu, pacienţii cu astm bronşic pot avea crize de astm mai dese şi nevoie de tratament suplimentar cu bronhodilatator”, explică medicul pneumolog de la Cardio Help.

Pacienţii cu BPOC pot face pneumonii sau alte complicaţii şi, dacă nu ajung la medic la timp, pot avea nevoie de internare. “Organismul lor răspunde mai greu la antibiotice, având şi sistemul imunitar slăbit.

Dacă vin repede la specialist, putem adapta tratamentul şi pot fi evitate decompensările. Acum spitalele sunt pline de pacienţi cu gripă, cu pneumonie, aşadar este important pentru aceşti pacienţi cronici să ţină afecţiunea sub control ca să nu ajungă în spital”, precizează dr. Fuiorea.

Pacienţii cu BPOC au risc mai mare de pneumonie

Pacienţii cu BPOC pot face mult mai uşor pneumonie, astfel că în această perioadă este bine să prevină contractarea agenţilor patogeni prin măsuri de igienă şi prevenţie şi să ia legătura cu pneumologul dacă au semnele unei viroze. “Pacienţii cu BPOC se încarcă uşor pulmonar. Ei sunt oricum încărcaţi pulmonar şi au nevoie tot timpul de expectorante. Dar adăugând un virus peste afecţiunea lor, se încarcă mai mult şi ajung la complicaţii fără tratament adecvat şi din timp”, transmite dr. Fuiorea.

Testele de gripă şi Covid din farmacii, indicate pentru detecţia precoce a bolii

Dacă pacienţii rămân acasă o săptămână, două şi îşi modifică ei tratamentul fără să contacteze medicul, sperând că vor ţine infecţia sub control, starea lor se poate deteriora. De aceea, medicul insistă să trateze orice semn de boală cu precauţie maximă pentru a evita agravarea stării de sănătate.

“Acum există în farmacii teste combinate pentru gripă şi Covid, pentru detectarea infecţiei, aşadar la primele simptome pot face un astfel de test şi se poate acţiona mai repede.

La Cardio Help, pacienţii cronici beneficiază de consultaţii la cabinetul de pneumologie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în baza biletului de trimitere.

Pentru informaţi şi programări, puteţi lua legătura cu echipa Cardio Help la numărul de telefon 0251.708.626.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS