Autoritățile din Motru caută soluții pentru ca Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru să beneficieze de cărbune de o calitate mai bună.
În ultimele luni, autoritățile din Motru s-au plâns că orașul s-a umplut de praf. Acest lucru a fost pus pe seama cantităților de pământ din stocurile de cărbune destinate Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru.
Cosmin Morega, primarul din Motru, a declarat că „Se caută soluții pentru a ajunge la un strat mai bun de cărbune de unde se face aprovizionarea pentru Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă. De două trei luni sunt probleme în ceea ce privește calitatea cărbunelui care a ajuns la Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă. Probabil așa se explică și cantitatea mai mare de praf la coșul de fum. A crescut și consumul de păcură evident, dacă nu avem o calitate bună la cărbune. Nu trebuia să accepte la plată cărbune cu pământ. Noi am achitat subvențiile de 5,5 milioane de lei și nu avem facturi restante către Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru”, a precizat primarul din Motru, Cosmin Morega. UATAA Motru cumpără cărbune de la Complexul Energetic Oltenia pentru a putea produce agent termic.
Buget pentru modernizare
Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru beneficiază de un buget de 42 de milioane de lei pentru modernizarea cazanului principal pe cărbune și a celorlalte instalații. Lucrările de modernizare și montaj ar trebui să fie demarate la primăvară, dacă se va ajunge la o înțelegere cu un constructor. Acesta va trebui să realizeze o instalație de evacuare a zgurii și cenușii de la cazanul CR0102 la UATAA Motru S.A. – furnizorul de agent termic din municipiul Motru.
Instalația este formată din benzi transportoare, concasoare, umidificatoare de cenușă, elevatoare cu cupe, siloz de depozitare. Contractul mai presupune întocmirea documentației tehnice de execuție și obținere a autorizației de construire, precum și executarea unor lucrări conexe: construcție depozite intermediare de depozitare a zgurii și modernizarea drumurilor de acces în interiorul incintei și al drumului de acces la depozitul final. De asemenea, va fi instruit personalul care va exploata instalația ce face obiectul principal al contractului. Lucrările trebuie să fie finalizate în 12 luni. Instalația modernizată va deservi grupul pe bază de cărbune care produce agent termic și energie electrică în cogenerare.
Citește și: Municipiul Motru a rămas fără căldură