Elevii din clasele a VIII-a susţin, luni, prima probă a simulării oficiale a examenului de evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a, respectiv cea de Limba şi literatura română.
Subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare, scrie Ministerul Educației în ghidul despre simularea Evaluării Naționale. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul, potrivit instituției.
Pentru că este o simulare a examenului propriu-zis, se aplică aceleași reguli organizatorice valabile în cazul examenelor. Simularea unui examen are trei obiective majore, două pentru elevi și unul pentru sistemul de învățământ. Familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real ar fi primul obiectiv, al doilea este: optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale. Al treilea este calibrarea subiectelor pentru examenul din vară pe promoția actuală, activitate numită și pretestarea itemilor.
Derularea simulării
Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore pentru elevii de clasa a VIII-a din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
La prima probă susținută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obținute.
Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației.
Conform ghidului, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.
În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea 2 pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile.
Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.