Craiovenii au pierdut zeci de minute si in a doua zi lucratoare din 2007, când au format cozi pentru obtinerea diverselor servicii.
Dupa ce miercuri au luat cu asalt Serviciul de Taxe si Impozite, pentru a face ultimele plati, ieri, craiovenii s-au inghesuit la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, asociatiile de proprietari, SC Electrica SA, sucursalele diverselor banci si chiar la farmacii.
In incinta CAS Dolj, ieri-dimineata, zeci de persoane se asezasera la rând pentru a obtine cardul european de sanatate. Cei mai multi, planuindu-si deja o plecare peste hotare, doreau sa se asigure, din timp, ca vor putea beneficia de asistenta medicala in statele Uniunii Europene, in cazul in care se imbolnavesc in timpul calatoriei. Chiar daca pierdeau aproximativ o jumatate de ora pâna sa obtina formularul tipizat, sa-l completeze si apoi sa-l depuna, beneficiarii stateau linistiti la coada asteptându-si constiinciosi rândul.
„Vreau sa plec cu sotul, la copii, in Italia, peste doua luni. Ca sa nu ramânem pe ultima suta de metri am decis sa rezolvam din timp toate problemele pentru a nu ne lovi de birocratie. Stam cam de mult timp aici, pentru ca am trecut pe la doua cozi, dar mai bine sa-l avem de acum. Oricum, am inteles ca expira in termen de sase luni de la emitere“, a precizat Ileana Ionescu, asigurat.
Cozi la asociatiile de proprietari
Aceeasi tensiune se putea intâlni ieri si la sediile asociatiilor de proprietari din Banie. Pentru a nu fi facturati la pausal atât la consumul apei reci si calde, cât si al caldurii, in cazul celor care au instalate repartitoare, locatarii au asteptat zeci de minute pâna sa le vina rândul si sa duca citirea. Chiar daca inaintea lor mai erau 20 sau chiar 30 de persoane, oamenii nu se miscau deoarece era ultima zi in care se accepta predarea citirii. „Am doar 2 mc de apa calda in decembrie si nu vreau sa imi treaca mai multi, ca si asa e foarte scumpa apa calda. Mai bine mai stau un sfert de ora si scap si de asta“, a spus Viorica Ilie, locatar din Brazda lui Novac.
Aglomeratie era ieri si la casieriile SC Electrica SA. Cum platile facturilor nu se mai accepta la aceste sedii, singurii care stateau la rând erau clienti care doreau sa isi modifice valoarea consumului, stipulata in actul aditional, incheiat la sfârsitul lunii decembrie. „Când au calculat media au obtinut mult mai putin decât am consumat in ultimele luni. Cum in ultimele zile din 2006 au avut program scurt si am fost la serviciu, n-am reusit sa fug ca sa fac schimbarea. Asa ca stau acum la coada ca poate peste câteva zile nu mai primesc modificarea“, a spus Florin Mitrache.
Mare forfota se putea intâlni si in farmaciile din centru, pline ochi de clientii care doreau sa isi cumpere medicamente. De cozi nu au scapat nici craiovenii care a trebuit sa dea o fuga pe la banci pentru a achita facturi sau a plati ratele.