5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienţii pot scăpa de polipii de pe colon şi la Spitalul Filantropia

Pacienţii pot scăpa de polipii de pe colon şi la Spitalul Filantropia

Pacienţii din Craiova şi împrejurimi pot beneficia, de acum înainte, de endoscopii terapeutice la Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova. Deşi unitatea medicală dispune de un endoscop, nu deţinea şi echipamentul necesar pentru îndepărtarea polipilor. Aşadar, pacienţii care erau diagnosticaţi cu polipoză colonică erau nevoiţi să se îndrepte către alte spitale pentru a găsi şi rezolvarea problemei lor. Acum, însă, cazurile pot fi gestionate la nivelul unităţii, ceea ce înseamnă şi o degrevare a Spitalului Judeţean, singurul spital de stat din zonă unde pacienţii se puteau adresa.

Incidenţa cazurilor, în creştere. Un sfert din pacienţii peste 50 de ani au polipi pe colon

Dr. Felix Sima, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic Municipal Filantropia, a precizat pentru GdS că aproximativ un sfert din pacienţii cu vârste peste 50 de ani au polipi pe colon. Există şi pacienţi tineri cu polipi, dar cazurile sunt destul de rare.

„Electrocauterul achiziţionat de spital permite rezecţia polipilor pe care până acum îi descopeream colonoscopic, pe care însă nu aveam posibilitatea de a-i elimina. Cei mai mulţi pacienţi ajungeau la Spitalul Clinic Judeţean, ceea ce ducea şi la o supraîncărcare a acestei unităţi, dar şi la disconfortul pacientului, care trebuia să se deplaseze la altă unitate. Cea mai mare parte a polipilor, cei care se pot rezecta endoscopic, se pot gestiona, de acum înainte, şi la nivelul clinicii noastre, sub anestezie”, a menţionat dr. Sima.

Ce implică procedura de eliminare a polipilor

De procedură pot beneficia, pe de o parte, pacienţi cu polipi diagnosticaţi în alte unităţi – de cele mai multe ori, în cele private – unde nu există posibilitatea de rezecţie. Aceştia pot merge la Filantropia direct pentru politectomie. De cealaltă parte, procedura este acum acum accesibilă pacienţilor care sunt internaţi la această unitate medicală. „Sunt pacienţii noştri, internaţi în regim de spitalizare de zi sau spitalizare continuă, la care descoperim polipi de colon şi pe care îi rezectăm pe loc sau în altă şedinţă, în funcţie de tipul polipilor”, a explicat dr. Felix Sima pentru GdS.

Pacientul se pregăteşte la fel ca pentru o colonoscopie normală, este sedat, iar singura diferenţă este că pe canalul colonoscopului se introduce o ansă de politectomie. „Este ca un lasou metalic prin care se trece curent electric cu ajutorul electrocauterului. Ulterior, polipii se trimit pentru analiză către anatomia patologică, pacientul vine să ridice rezultatul şi, în funcţie de asta, discutăm de paşii următori – monitorizare sau chirurgie, dacă este cazul unui polip neoplazic, adică al unui cancer”, adaugă medicul gastroenterolog. Acesta menţionează şi că nu toţi polipii necesită rezecţie cu electrocauterul. Unii se pot face cu pensa sau cu ansă la rece, fără curent eletric.

Aparatele performante permit detecţia polipilor de numai câţiva milimetri

Cum incidenţa acestor cazuri este în creştere, monitorizarea prin colonoscopie peste vârsta de 50 de ani este singura metodă eficace de screening.
Cu cât aparatele sunt mai performante, cu atât detecţia este mai facilă, spune dr. Felix Sima. „Bineînţeles că la acest lucru contribuie şi buna pregătire a pacientului, pentru a putea vizualiza chiar şi cele mai mici leziuni, chiar polipi sub 5 milimetri. Detecţia precisă ţine, aşadar, şi de echipament, şi de medic, dar şi de pacient”, conchide acesta.

CITEŞTE ŞI:

Rata suicidului în România la adolescenţi, mai mare decât media UE. Depresia, un semnal de alarmă decodat cu greu

Sunt eficiente suplimentele cu colagen?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS