Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Giorgia Meloni, șefa Executivului italian, cu ocazia celei de-a treia ședințe comune a guvernelor României și Italiei.
Ciolacu are mai multe întrevederi la nivel înalt cu oficiali italieni. Premierul s-a întâlnit miercuri cu reprezentanți ai comunității de români din Italia.
În cadrul discuțiilor, premierul a subliniat evoluția ascendentă a relației româno-italiene din ultimul an, precum și excelenta integrare a comunității românești din Italia, facilitată și de eforturile autorităților italiene.
În discuția purtată cu edilul Capitalei italiene, șeful Executivului român i-a transmis acestuia și câteva dintre așteptările comunității românești din Italia, inclusiv aceea de a avea propria catedrală ortodoxă la Roma. ”Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate de străini din Italia, sunt cetățeni europeni, bine integrați, care își doresc păstrarea legăturii spirituale cu țara de origine”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Evocând, totodată, încărcătura simbolică pe care o au unele dintre monumentele din centrul Romei, premierul Marcel Ciolacu a exprimat disponibilitatea Guvernului român de a contribui financiar la restaurarea Statuii Sfântului Petru de pe Columna lui Traian, monument emblematic care ilustrează legăturile istorice profunde dintre România și Italia.
Întrevedere cu primarul orașului Roma
Programul vizitei a inclus și o întrevedere cu primarul orașului Roma, Roberto Gualtieri.
Mai mulți membri ai delegației vor participa la Forumul Economic româno-italian.
De asemenea, prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi primit în audiență de Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican, și va avea o întrevedere cu Cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.
Alături de Ciolacu sunt în Italia:
- vicepremierul Marian Neacșu,
- ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu,
- ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu,
- ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr,
- ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu,
- ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea.
Italia este de mai mulți ani al doilea partener comercial al României
Relația bilaterală româno-italiană are la bază Parteneriatul Strategic încheiat la 17 aprilie 1997, ridicat la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat, la 9 ianuarie 2008. Prima ședință comună de Guvern (G2G) România-Italia a avut loc în anul 2008, la Roma, iar cea de-a doua în 2011, la București.
Documente ce vor fi semnate cu ocazia reuniunii:
- Declarația actualizată a Parteneriatului Strategic Consolidat – stabilește prioritățile de cooperare pentru perioada următoare în baza convergenței de interese între cele două state;
- Mai multe documente de cooperare bilaterală sectorială în domenii precum antreprenoriat și IMM, turism, protecția civilă etc.
Italia este de mai mulți ani al doilea partener comercial al României, cu o pondere în schimburile comerciale totale al țării noastre de aproximativ 9,5%. Datele pentru primele zece luni ale anului 2023 consemnează o nouă creștere a comerțului bilateral, de aproximativ 3% comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Valoarea nominală a comerțului bilateral este de 16,9 miliarde EUR, potrivit datelor guvernului.
Citește și: O avalanșă de mari dimensiuni a avut loc la Bâlea Lac