3.9 C
Craiova
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateIncepeti anul renuntând la fumat

Incepeti anul renuntând la fumat

Sunteti constient ca fumatul va poate distruge sanatatea, dar nu ati avut timp si nu ati gasit probabil nici o ocazie potrivita pentru a renunta la acest viciu. Inceputul de an poate sa fie momentul cautat.


Incercati sa analizati tiparul dupa care fumati. In ce momente sunteti tentat sa va aprindeti tigara? Stresul de la serviciu, anturajul, obiceiul de a aprinde o tigara dimineata la cafea sunt câtiva factori care au alimentat acest viciu.


1. Hotarâti sa va lasati imediat de fumat. Indiferent de vârsta, riscurile pentru sanatate se vor reduce. Incercati sa constientizati faptul ca dependenta de tigara nu este un lucru placut sau la moda. Alegeti o zi in care sa renuntati la fumat, cel mai bine o zi in care sa fiti relaxati, feriti de stres. Aruncati toate tigarile si asigurati-va ca in jur nu mai exista scrumiere, chibrituri sau brichete. Un regim alimentar corespunzator va va ajuta sa treceti mai usor peste aceasta zi. Mâncati doar fructe si consumati sase – opt pahare de apa. Daca simtiti ca va vine chef sa aprindeti o tigara trageti aer in piept, mestecati guma sau alune si nu uitati ca pofta de fumat dureaza doar trei minute.


Crampele si somnolenta sunt normale


2. In toata perioada programului este bine sa renuntati si la cafea. Cofeina si nicotina fac casa buna impreuna si s-ar putea ca pofta dupa o tigara sa va apuce si mai tare la o ceasca de cafea. Renuntati, de asemenea, la alimente care ar putea sa va influenteze negativ activitatea creierului si gândurile implicit: dulciuri, prajituri, inghetata, sucuri din comert. Simptomele care apar in aceasta perioada sunt normale, deci nu va speriati daca veti simti crampe la ceafa si picioare, dureri de cap, insomnie, somnolenta, dureri de stomac. Dupa doua – trei zile, aceste manifestari dispar. Si nu uitati, pofta dureaza doar trei minute.


3. Puteti sa incepeti sa curatati lucrurile imbibate de tutun (haine, scaune, perdele etc.). Alimentatia trebuie imbogatita cu lapte, brânzeturi, dar nu trebuie exagerat. Prea multa mâncare la o masa poate crea alte probleme. O data cu renuntarea la fumat, metabolismul incetineste, stomacul leneveste, iar capacitatea de a judeca scade. Incercati sa evitati compania vechilor prieteni fumatori sau macar incercati sa-i convingeti sa nu mai fumeze in fata dumneavoastra.


Ati facut o economie zilnica de patru lei


4. Deja incepeti sa simtiti mai bine gustul mâncarurilor. Tenul dumneavoastra incepe sa-si recapete culoarea, dantura nu va mai fi atât de galbena, mirositi bine si incepeti sa vedeti si beneficiile. Nu va va mai obseda gândul ca ati putea sa muriti tânar de cancer pulmonar sau de cancer de gât sau alte boli letale provocate de fumat si veti sta mai bine si la capitolul financiar. Gânditi-va ce ati putea sa faceti cu cei patru – cinci lei pe care ii dadeati zilnic pe pachetul de tigari. Alimentatia trebuie diversificata. Consumati putina carne si mai multe cereale, verdeturi, zarzavaturi, fructe. Veti avea o minte agera si va va scadea si pofta de tutun. Si, nu uitati, pofta de tutun dureaza doar trei minute.


5. Cereti ajutorul familiei sau al prietenilor! Este mult mai usor sa rezistati tentatiei daca efortul facut este laudat de familie si prieteni. Dupa trecerea celor cinci zile va veti simti mai fericit, echilibrat si sanatos. Felicitari pentru reusita!


Controlul greutatii


Un fumator are metabolismul mai rapid decât un nefumator. Ca sa nu va ingrasati când va lasati de fumat este bine sa faceti miscare si sa aveti grija cu ce va hraniti. Mâncati mai multe fructe si zarzavaturi si mai putine alimente bogate in grasimi si glucide. Formati-va obiceiul de a mânca la ore potrivite. O vorba batrâneasca spune ca este bine sa manâncati dimineata ca un imparat, la prânz ca un print, iar seara ca un om sarac. Este foarte adevarat. In plus, incercati sa nu consumati nimic intre mese, nici macar fructe. Doar apa. Fiecare gustare intre mese mareste nivelul lipidelor din sânge, ceea ce duce la imbolnavirile de inima. Aceste sfaturi ar trebui sa fie urmate ca o regula generala, in orice moment al vietii fiecaruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS